САМО ОТКАЗ ПРАВДА ОДЛАГАЊЕ ОТПЛАТЕ: Из Централне банке Црне Горе одговорили на нови захтев о мораторијуму

З. З.

14. 04. 2021. у 06:36

ИНИЦИЈАТИВА Грађанског покрета УРА је јасна, да монетарна власт одложи три до пет месеци плаћање рата за кредит свим грађанима којима је то неопходно.

САМО ОТКАЗ ПРАВДА ОДЛАГАЊЕ ОТПЛАТЕ: Из Централне банке Црне Горе одговорили на нови захтев о мораторијуму

Фото архива

То би, како је образложио Милош Конатар, помогло клијентима који су у финансијској кризи због епидемије короне. На такав предлог одмах је стигао одговор Централне банке. Кажу мораторијум је оправдан само уколико је појединац остао без посла или су му смањена лична примања. У супротном, тврде, ефекат би био потпуно супротан и не би се позитивно рефлектовао на банкарски сектор.

- Мораторијум, односно привремена обустава измирења обавеза према банкама, има смисла само онда када приходи престану или су умањени. Обустављати отплату обавеза у ситуацији непромењених прихода, што је случај са око 50.000 запослених у јавној управи и секторима који немају пад промета, попут производње енергије, фармације, грађевинарства, претвара се у своју супротност. Елементарна економска логика налаже да сви који имају неумањена примања треба да наставе са уредном отплатом обавеза - оценили су из ЦБЦГ.

Указују да се држава крајем децембра задужила 750 милиона евра и то не само за враћање приспелих дугова, већ и за редовну исплату зарада, пензија, социјала.

- Ако би се сада увео нови мораторујум клијенти који имају кредите престали би да уплаћују месечне рате. То би значило да би корисници мораторијума били изложени увећању трошкова због непотребног дужег коришћења кредита у условима кад им то није неопходно - истакли су из монетарне власти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)