ЛЕПОСАВИЋ СПРЕЧИО ВЕЛИКУ КРИЗУ: Министар правде осујетио избор Миловог министра за председника Врховног суда!

В. Н.

13. 04. 2021. у 14:29

МИРАШ Радовић, бивши министар правде у Влади Мила Ђукановића није данас на седници Судског савета изабран за председника Врховног суда Црне Горе!

ЛЕПОСАВИЋ СПРЕЧИО ВЕЛИКУ КРИЗУ: Министар правде осујетио избор Миловог министра за председника Врховног суда!

Фото: Принтсцреен

Он је добио пет гласова на Судском савету, што је недовољно за његов избор. По Уставу, за избор председника Врховног суда потребна је двотрећинска већина од десет чланова, односно седам гласова. Због тога, избор председника Врховног суда враћен је на поновни поступак.

Овакав, неочекиван епилог десио се заслугом министра правде, људских и мањинских права Владимира Лепосавића који је питањима спречио обману кандидата Радовића који је Судском савету излагао програм петогодишњег мандата а да му заправо функција судије престаје за мање од годину и по дана по сили Устава, због испуњења услова за старосну пензију!

Овим је спречена дубља институционална криза у правосуђу и тежа блокада правосудног система, али је сасвим чудно и забрињавајуће да су Радовићеве колеге судије Врховног суда знале за ове чињенице и упркос њима одредиле Радовића као кандидата за предсједника Врховног суда. 

Министар Лепосавић је на овај начин отворио горућу тему дубоко укорењеног непотизма у црногорском правосуђу које захтева снажан и системски одговор, нарочито у погледу решавања проблема у преговарачким поглављима 23 и 24 али и гаранција основних људских права и слобода грађанима Црне Горе.

Министар правде је, могло се чути, инсистирао на немогућности кандидата за председника Врховног суда да спроведе петогодишњи план рада будући да му за већ годину ипо дана по сили Закона и Устава престаје судијска функција.

Лепосавић је током интервјуа питао кандидата, поред осталог, и о његовој некадашњој политичкој функцији и наводима да је уцествовао у кампањи ДПС-а што до данас није демантовао.

Радовић, бивши министар правде у Влади Мила Ђукановића, добио је пет гласова на Судском савету, што је недовољно за његов избор. По Уставу, за избор председника Врховног суда потребна је двотрећинска већина од десет чланова, односно седам гласова. 

Феномен везан за данашњу седницу Судског савјета је да су новинари Вијести питали министра Лепосавића о његовим ставовима везаним за Сребреницу!

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)