КАТНИЋ ПАКУЈЕ КОФЕРЕ: Владајућа већина постигла договор око тужилачких закона, нови прописи до Васкрса

В. КАДИЋ

13. 04. 2021. у 06:14

ДЕМОКРАТСКИ фронт је прихватио предлог Европске комисије и потпредседника Владе Црне Горе Дритана Абазовића који кореспондира са препорукама којима би се јасно нормирале надлежности и Специјалног и Врховног државног тужилаштва и тижилачких организација.

КАТНИЋ ПАКУЈЕ КОФЕРЕ: Владајућа већина постигла договор око тужилачких закона, нови прописи до Васкрса

Фото: Скупштина ЦГ

Ово је казао Милан Кнежевић, један од лидера ДФ, након састанка представника парламентарне већине у Скупштини Црне Горе.

Тако је, макар када је ова тема била на дневном реду, показано јединство победничких коалиција са парламентарних избора.

- Прихватили смо предлог како бисмо разбили монопол који је био заснован на непотизму, очигледној криминализованости и корумпираности једног броја тужилаца, због чега и тапкамо у месту када се помену поглавља 23 и 24. Верујем да ћемо врло брзо уз неке ситније поправке и правна дефинисања моћи да овај предлог закона пустимо у процедуре и до краја априла, почетком маја, имамо заседање на којем бисмо усвојили измене и допуне Закона о државном тужилаштву - каже Кнежевић.

Скинута је дилема да ли ће Демократски фронт сада гласати и за остале предлоге закона у Скупштини, пре свега за буџет.

- Ако дође до усвајања закона о тужилаштву ДФ ће отпочети нормално парламентарно битисање. И наравно одредићемо се према предлогу буџета тако што ћемо јасно указати на неке фалинке, имати амандмане и учинити све да тај буџет буде бољи, и социјални и развојни - саопштио је Кнежевић.

Фото: Принтсреен/Вијести

Кнежевић и Абазовић

Вицепремијер и лидер Грађанског покрета УРА Дритан Абазовић поручио је да очекује да се закони ускоро нађу у Скупштини на усвајању.

- Мислим да смо нашли решење у складу са Венецијанском комисијом. Остајемо отворени за све сугестије и коментаре. Сви смо се на састанку сложили да ове ствари не треба одлагати. Мислим да национална безбедност није угрожена. Председник државе и ДПС-а ради директно против Црне Горе. Позивам парламентарну већину да не наседа на то. Биће још процесуирања и ако буде покушаја инцидената држава ће да реагује - поручио је Абазовић.

ПАЦКЕ ДПС-а

ПОСЛАНИЦА Демократске партије социјалиста, Марта Шћепановић поручила је премијеру Здравку Кривокапићу да се договори са потпредседником Владе Дританом Абазовићем ко је аутор тужилачких закона како би се знало ко је одговоран за њихово усвајање када уследе последице.

- Премијеру Кривокапићу, још смо далеко од лета, како год то у вашем универзуму деловало. И да знате, у Црној Гори је пролеће. И договорите се са вицепремијером Дританом Абазовићем ко је аутор "тужилачких закона", да знамо ко је одговоран кад уследе пацке - наводи Шћепановићева на "Твитеру".

Почетком фебруара у јавности је процурио документ у коме се наводи да досадашње Специјално државно тужилаштво на челу са Миливојем Катнићем (установљено 2015. године), није испунило очекивања у борби против корупције и има веома ограничене домете. Ово тужилаштво, по оцени нове власти, није остварило запажене резултате у борби против организованог криминала и корупције и углавном је претходних година служило за обрачунавање са опозицијом и политичким неистомишљеницима Демократске партије социјалиста. Целу ову процедуру покренуо је Демократски фронт и председник скупштинског одбора за безбедност и одбрану Милан Кнежевић. Ступањем на снагу овог закона главни специјални тужилац и специјални тужиоци изабрани у складу са Законом о специјалном државном тужилаштву имаће статус нераспоређених тужилаца, до избора руководилаца.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)