КРИВИЧНА БИВШЕМ ПРЕМИЈЕРУ: Први човек Одбора ЕПЦГ поднео пријаве против више особа из врха претходног режима

В. КАДИЋ

12. 04. 2021. у 08:38

ПРЕДСЕДНИК Одбора директора "Електропривреде" Црне Горе, Милутин Ђукановић, поднео је Врховном државном тужилаштву кривичну пријаву против више особа због сумње, како је навео, "криминалног удруживања, злоупотребе овлашћења у привреди, службеног положаја и противзаконитог утицаја".

КРИВИЧНА БИВШЕМ ПРЕМИЈЕРУ: Први човек Одбора ЕПЦГ поднео пријаве против више особа из врха претходног режима

Душко Марковић / Фото Твитер

Он је у име ЕПЦГ, кривичне пријаве поднео против посланика ДПС и бившег премијера Душка Марковића, бивше министарке енергетике Драгице Секулић, бившег председника Одбора директора ЕПЦГ Ђока Кривокапића, власника и заступника "Унипрома" Веселина Пејовића, бившег извршног директора ЕПЦГ Игора Новељића. Кривичне пријаве Ђукановић је поднео и против бивших чланова Одбора директора ЕПЦГ - Ранка Миловића, Самира Хоџића, Владана Радуловића, Срђана Спаића, Милоша Конатара и Николе Вујовића, као и извршног директора Фонда за заштиту животне средине Јована Мартиновића.

- Због кривичних дела наступила је директна штета по буџет Црне Горе у износу од 16,9 милиона евра. Они су од 2020. до 2021. године, као организована криминална група коју су организовали осумњичени Душко Марковић, Драгица Декулић и Веселин Пејовић, прибавили компанији "Унипром" Никшић противправну имовинску корист. Марковић и Секулићева су противправним искоришћавањем свог службеног положаја, на шта их је с умишљајем подстрекивао Веселин Пејовић, најпре учествовали у одређивању количине бесплатно емисионих кредита путем уредбе о активностима, односно делатностима које емитују гасове са ефектом стаклене баште за које се издаје дозвола. Они су за годину определили број бесплатних емисионих кредита који су погодовали само "Унипрому" - навео је Ђукановић.

Ђукановић је пре неколико дана саопштио да су бивши премијер Марковић и бивша министарка економије Секулић доделили приватној компанији "Унипром" несразмерно велику количину такозваних бесплатних емисионих ЦО2 кредита, а приликом доделе тих истих кредита државној компанији ЕПЦГ су значајно потценили планове и билансе ЕПЦГ и доделили јој мањи износ од реалног. Тако су ЕПЦГ и Комбинат алуминијума добили идентичан износ од по 1.010.840 тона CO2.

- Због снижене производње КАП-а број додељених емисионих кредита знатно је превазилазио његове потребе, док је број додељених емисионих кредита за ЕПЦГ био значајно нижи од билансиране потрошње угља - објашњаава Ђукановић. - Таква подела је представљала само увертиру, основу за безочну, дрску и кривичну пљачку "Електропривреде", државе, и у крајњем случају, њених грађана. Значи, КАП, односно Пејовићева фирма има вишка, а ЕПЦГ мањка CO2 кредита!

ПРИМАО ДВЕ ПЛАТЕ!

БИВШИ председник Одбора директора ЕПЦГ, Ђоко Кривокапић, дисциплински је кажењен због кршења Закона о спречавању корупције. Он је незаконито обављао две функције од октобра 2017. и месечно примао по 3.500 евра од Електропривреде Црне Горе и 1.264 евра из Прве банке Аца Ђукановића!

РАСКРИНКАВАЊЕ

ДА је ЕПЦГ уплатила 18 милиона евра у државни фонд за заштиту животне средине тај фонд би кроз разна улагања вратио "Електропривреди" скоро сав новац, каже Милутин Ђукановић, наводећи као пример еколошку реконстуркцију Термоелектране Пљевља, која ће коштати "Електропривреду" 50 милиона евра.

- Природно би било очекивати да се значајна средства, којим би располагао Фонд за заштиту животне средине, уложе у овај пројекат. И ЕПЦГ и Фонд су остали без новца. Ово је само почетак раскринкавања дешавања у ЕПЦГ - поручује Ђукановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)