ПАМТЕ ИХ САМО ПОТОМЦИ: Подгорица и Црна Гора заборавиле на жртве бомбардовања града на Морачи почетком априла 1941. године

Велиша Кадић

11. 04. 2021. у 07:39

СВЕЋА и очева слика наслоњена на једном бетонском блоку који притиска саксија са вештачким цвећем, изнад крстаче на којој пише "Овдје су гробови жртава бомбардовања", биле су све што је 6. априла евоцирало на најстрашније догађаје пре осам деценија када је Подгорица бомбама засипана, а њени житељи невино страдали.

ПАМТЕ ИХ САМО ПОТОМЦИ: Подгорица и Црна Гора заборавиле на жртве бомбардовања  града на Морачи почетком априла 1941. године

Остаци бомбардоване Подгорице

Породица Марка Велимировића, подгоричког терзије, такође је једна од страдалних. Италијанска бомба убила је његову мајку Милицу (60), супругу (Марију), иначе Чехињу, синове Милорада (21), Василија (7) и ћерку Драгињу (13).

- Марија је по свој прилици била свесна погибије своје деце, јер када је касније пронађена и извађена испод рушевина куће, лице јој је било потпуно изгребано, а међу прстима праменови косе. Њеној патњи није било краја - прича, за "Новости", Хаџи Богољуб Бобан Велимировић, познати песник, један је од многобројних житеља Подгорице чију су породицу бомбе завиле у црно.

ОГОРЧЕН је због немара општинских, али и државних власти што су овог пута заборавиле на овај тужни догађај и невине жртве њихових суграђана.

- Боли ме душа због тога - додаје наш саговорник, који је више пута писао челницима Општине да се покрене иницијатива да невино страдали добију спомен-плочу или улицу у њиховом родном граду. - То место је простор код јужног зида дворишта Цркве Светог Ђорђа под Горицом, где је био гроб породице мог оца Марка Р. Велимировића, али и петоро страдалих приликом првог бомбардовања Подгорице 6. априла 1941. године. Нажалост, одговора од надлежних нема. Из пијетета према жртвама требало је некој од улица или тргова дати њихово име, јер би се макар на тај начин делимично одужили својим суграђанима, који су погинули на правди Бога! Ми, њихови потомци, који их никада нисмо заборавили, тражимо да то учине и они који данас управљају Подгорицом или Црном Гором - каже Богољуб Велимировић. - Али, зато имамо немачко гробље у коме су сахрањени припадници злогласне СС дивизије "Принц Еуген" која је направила геноцид у Пиви и Велици, убијајући чак и децу у колевкама, труднице, старе и изнемогле људе.

Место страдања недужних Подгоричана / Хаџи Богољуб Велимировић са очевом сликом / Фото В. Кадић

ШЕСТОГ априла 19 челичних птица убило је око 150 људи, а међу њима је било и целих фамилија. Захваљујући Хаџи Блажу Прелевићу на месту страдања код цркве постављен је крст који сведочи о тим поганим временима и злочинима. У минулом веку на Подгорицу су из ваздуха истресани смртоносни терети агресора и савезника. Последице тешких разарања осећале су деценијама многобројне генерације. Не зна се колико је Подгоричана страдало у јуришима бомбардера, прича се - више од две хиљаде!

ОБАВЕСТ О ПОГИБИЈИ

НА посмртном плакату, на којем обавештава грађане да ће у Храму Светог Ђорђа давати помен, Марко Велимировић је својом руком исписао тужне стихове:

"Десеторо: та веља гробница - То је моја цијела породица: отац, мајка, моја жена драга, три су кћери, а четири сина - диван пород успомена жива. Црни Марко сам се у кући вије, куд та срећа да га на свијет није."

Објављено је да је овај град који је једва имао 16.000 становника, у Другом светском рату бомбардован чак 84 пута! Најтеже је било 5. маја 1944. када се на град сручило 600 бомби тешких преко 400 тона...

Да се зла времена никада не забораве потрудио се својевремено Коста Чакић, новинар и публициста, чија је оловка оставила веран запис. Први пут, како наводи у књизи о бомбардовању Подгорице "Пакао под Горицом", варош на обали Мораче је нападнута из ваздуха 10. августа 1914. године у Првом светском рату, када је погинуо један официр, осморица војника и 13 грађана. Следећег јутра бомбардовање је уследило 16. априла, па 4. јуна и 24. децембра 1915. године, али најсмртоносније су биле оне бомбе које су падале током Другог светског рата. Управо 6. априла 1941. италијански бомбардери су ударили на варош подно Горице (када и на Београд), са двомоторним бомбардерима "савоја маркети" из правца Скадра сејући смрт. И после толико времена данас се приликом извођења грађевинских радова по Подгорици ископавају па чак и у коритима река.

ПЕСМА

ПОВОДОМ овог догађаја, Хаџи Богољуб Велимировић написао је песму "Подгорички гријех смета":

Требало би да се дигне

Заједничка костурница -

Свим жртвама бомбардера,

Част да спаси Подгорица.

Кад споменик има оном

Што бомбардовање иска,

Нек сахрани кости дјеце,

Ваљда су јој родно блиска.

То злодјело фашистичко,

Не спомиње нико данас,

Подгорицу кад спопаде

Смртоносних "птица" талас!

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)