КРИВОКАПИЋ СЕ САД ПОЗИВА НА КАТОЛИКЕ: Премијер Црне Горе о разлозима за смену Лепосавића

В. К. - Д. М.

10. 04. 2021. у 07:45

ВЛАДА Црне Горе за сада је преживела највећу кризу током свог четворомесечног мандата, али јој остаје тешки багаж нарушених односа са Београдом и све узаврелије политичке и друштвене ситуације у земљи, која је претходних дана била и на ивици избијања озбиљног насиља на улицама.

КРИВОКАПИЋ  СЕ САД ПОЗИВА НА КАТОЛИКЕ: Премијер Црне Горе о разлозима за смену Лепосавића

Фото Скупштина ЦГ

Захтев премијера Здравка Кривокапића за смену министра правде, људских и мањинских права Владимира Лепосавића, а због изјава да не може да призна да се у Сребреници догодио геноцид, остају да висе као Дамоклов мач над владајућом коалицијом. Из појединих странака уз помоћ којих је Кривокапић и дошао на власт, не крију незадовољство тиме што он вуче потезе по диктату западних амбасада и води политику која је на линији режима Мила

Ђукановића, посебно када је реч о идентитетским питањима.

Здравко Кривокапић, Фото Архива Новости

Пат позиција око смене Лепосавића се наставља, јер је министар одбио да поднесе оставку, а Кривокапић како би обезбедио већину у Скупштини, мора да потражи помоћ посланика Ђукановићевог ДПС. Састанак који је премијер одржао са лидерима странака парламентарне већине у четвртак увече, завршен је без договора, али су из Демократског фронта и Покрета за промјене Кривокапићу заправо "свирали продужетке":

- Нисмо задовољни досадашњим радом Владе, али је нећемо рушити, већ ћемо заједнички покушати да превазиђемо кризу - поручила је после састанка посланица ДФ Бранка Бошњак.

Она је открила да нису унапред знали зашто их је премијер позвао, а да је кад су се окупили покренуо тему кризе настале због захтева за смену Лепосавића. Рекла је и да је састанак прекинут и одложен за недељу, након што је Кривокапић добио позив да мора да иде због блокаде путеве, односно напада Ђукановићевих присталица на аутомобил у којем је била његова ћерка.

АБАЗОВИЋУ ПСОВАЛИ ЧЕТНИЧКУ МАЈКУ

БУРНО је било и у Плаву, где је потпредседник владе Дритан Абазовић дочекан заставама Црне Горе и транспарентом: "Није ово Србија". Присталице Ђукановићевог режима засуле су Абазовића најцрњим увредама и фашистичким порукама, уз псовање четничке мајке и повицима "издаја, издаја". На власти у Плаву су Ђукановићев ДПС, Бошњачка странка и странке Албанаца. М. С.

Владимир Лепосавић, Фото Скупштина ЦГ

Како тврде извори са састанка, Кривокапић је саопштио низ оптужби на рачун Лепосавића.

Између осталог, казао је да је министар кадар Демократског фронта који заједно са делом међународне заједнице руши његову владу. Казао је и да је то сазнао на миси у Бару, поводом католичког Ускрса. Наводно је Кривокапић током излагања "викао и претио формирањем и неких других аранжамана не прецизирајући о чему се ради".

Иначе, председник Скупштине Алекса Бечић није законом, а ни пословником парламента обавезан роком у ком мора да сазове седницу на којој би се расправљало о смени Лепосавића, а за коју је потребно да гласа 41 од 81 посланика.

Иако још нису званично изнели став према Лепосавићу, готово је сигурно да ће ДПС (30 посланика) подржати његову смену, као и посланици УРА Дритана Абазовића (4), Бошњачке странке (3), Социјалдемократа (3), Социјалдемократске партије (3) и Албанске листе (1). Демократски фронт (16) је против смене, као и Демократе (10), Покрет за промјене (5), СНП (5), као Права Црна Гора и Радничка партија, које имају по један мандат.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)