КО ПРИВРЕМЕНО ГУБИ БИРАЧКО ПРАВО У ЦРНОЈ ГОРИ? МУП о добијању држављанства и оптужби о мењању демографске слике

В. КАДИЋ

10. 04. 2021. у 18:02

МИНИСТАРСТВО унутрашњих послова огласило се поводом, како наводе, пет манипулација које су се могле чути о новим процедурама за добијање црногорског држављанства.

КО ПРИВРЕМЕНО ГУБИ БИРАЧКО ПРАВО У ЦРНОЈ ГОРИ? МУП о добијању држављанства и оптужби о мењању демографске слике

Фото Архива Новости

Нова законска решења подигла су на ноге присталице Мила Ђукановића, али и комите и друге црногорске националисте. ДПС је поручила да ће свим средствима бранити државу од евидентног "агресивног покушаја посрбљавања". Констатују да је недвосмислена намера нове парламентарне већине да на тај начин спроведе изборни инжењеринг, како би се обезбедила нелегитимна већина на наредним изборима и на силу мењала демографска слика Црне Горе, што све води у дестабилизацију државе. Реч је о 62.000 "странаца" који годинама живе и раде у Монтенегру.

Жалба исељеника

УДРУЖЕЊЕ исељеника и пријатеља Црне Горе "Монте Аустралија" из Аустралије изражава своје најоштрије противљење предлогу новог закона о држављанству Црне Горе, саопштено је из тог удружења. Сматрају наведени закон дискриминаторским, неуставним и нецивилизацијским.

Напомињу да ће поднети уставну жалбу код Европског суда за људска права у Стразбуру, уколико Скупштина Црне Горе усвоји закон.

У МУП-у тврде да је прва манипулација да се одлуком о критеријумима за утврђивање услова за стицање црногорског држављанства пријемом мења Закон о црногорском држављанству.

- Нетачно. Одлуком о критеријумима за утврђивање услова за стицање црногорског држављанства пријемом штити се Закон о црногорском држављанству. Важећа одлука је противзаконита и неуставна. Закон о црногорском држављанству као један од осам критеријума за пријем у црногорско држављанство тражи 10 година непрекидног законитог боравка на територији Црне Горе. Важећа одлука, незаконито, тај рок продужава на 15 година. Наша иницијатива тај рок враћа у законом предвиђени рок. Дакле, пет година привременог и пет година сталног непрекидног боравка - навели су из МУП-а.

МАНИПУЛАЦИЈА  Дијаспори неће бити одузети пасоши , каже Абазовић , Фото Твитер

Они додају да је друга манипулација да се изменама Закона о регистрима пребивалишта и боравишта одузима црногорско држављанство.

- Ниједном црногорском држављанину, ма где он живео, по основу измена и допуна закона о регистрима пребивалишта и боравишта неће бити одузето црногорско држављанство.

Одузимање држављанства - лаж

ЧИСТА лаж и манипулација је да ће се дијаспори одузети држављанство. Изборна реформа ће бити у складу са праксом.

Ово је на свом званичном твитер-налогу објавио потпредседник Владе Црне Горе др Дритан Абазовић, који борави у Плаву.

- Позивам све да своје летње одморе проведу у Црној Гори. Дестабилазацију желе само они који се боје закона - поручио је Абазовић. М. С.

Парадоксално је и објашњавати да се некоме на овај начин може одузети национални идентитет. Они који буду избрисани из регистра пребивалишта губе бирачко право, али не трајно. Они га могу поново вратити када се настане на територији Црне Горе. Измене и допуне закона не односе се на људе који су на привременом раду у иностранству, студенте, поморце, спортисте, већ оне који су трајно везали своје животе за неку другу државу.

Понављамо, и у том случају неће изгубити црногорско држављанство.

Као трећу манипулацију наводе да се изменама Закона о регистрима и пребивалишта и боравишта - неко дискриминише, четврта - да се крше међународни стандарди и пета да се актима у процедури издаје Црна Гора.

С друге стране у ДПС-у тврде да МУП грубо обмањује јавност.

- Намера је свима јасна, и она није само сакривена иза овог документа, већ иза низа поступака којим се, у континуитету, на силу покушава променити Црна Гора како би била по мери оних који су ову владу и инсталирали - поручили су социјалисти Мила Ђукановића.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)