ПОД ГОЛУБИЊОМ СЕ "ИСКРЦА" 40 МИГРАНАТА ДНЕВНО: Ових дана из Подгорице према Пљевљима најбројнији путници са Блиског истока

М. Д.

07. 04. 2021. у 05:55

НАЈСЕВЕРНИЈИ град Црне Горе, као једно од места на рути кроз Црну Гору, поново је интересантна дестинација мигрантима који желе да се домогну држава Западне Европе.

ПОД ГОЛУБИЊОМ  СЕ ИСКРЦА 40  МИГРАНАТА ДНЕВНО: Ових дана из Подгорице према Пљевљима најбројнији путници са Блиског истока

Фото М. Дробњак

У граду на Брезници и путном правцу Пљевља - Метаљка - Чајниче приметан је све већи број миграната са Блиског истока. Најбројнији путници на аутобуским линијама из Подгорице према Пљевљима су управо мигранти, па није реткост да се једна линија на овом правцу, због повећаног интересовања путника, појача са додатним возилима. Догађа се, да се само у једном доласку на Аутобуску станицу у Пљевљима, "искрца" и до 40 миграната.

ПЕШАЧЕ НОЋУ

РАНИЈЕ су се мигранти од Пљеваља до испред Граничног прелаза Метаљка углавном сналазили за превоз. Међутим, у последње време одлучују се на пешачење до суседног Чајнича удаљеног 52 километра. Мигранти део границе између општина Пљевља и Чајнича прелазе, ван граничног прелаза, углавном ноћу.

Већина њих се кратко задржава у граду под Голубињом, а након одмора настављају пут према Републици Српској и БиХ.

Фото М. Дробњак

Сабина Таловић, из отвореног хуманитарног центра "Бона Фиде" из Пљеваља, навела је да је за протекле три године само кроз овај центар прошло око 9.000 миграната.

- Они обично у Црну Гору улазе код граничног прелаза Божај да би после регистровања, путовање наставили из Подгорице преко Пљеваља и онда већином према граници са Босном.

Фото М. Дробњак

У време ратних сукоба у Сирији највише миграната је у Црну Гору улазило из ове државе, да би касније прилив миграната био значајно појачан из Алжира, Марока, Аганистана, Ирака, Пакистана и Ирана - кажу у овом центру.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)