ПОМОЋ У ОБНОВИ ЗГРАДЕ ЏЕМАЛАТА У ХЕРЦЕГ НОВОМ: Похвале за сарадњу херцегновске општине и исламсе заједнице

В.Вујновић

01. 04. 2021. у 20:03

ДОБРА сарадња Исламске заједнице и локалне управе у Херцег Новом, која ће се у наредном периоду, између осталог, огледати у помоћи на реконструкцији старе зграде Џемалата на Топлој, била је тема састанка реиса Рифата Фејзића и херцегновског имама Хусеина еф. Хоџића са председником Општине Стеваном Катићем и сарадницима.

ПОМОЋ У ОБНОВИ ЗГРАДЕ ЏЕМАЛАТА У ХЕРЦЕГ НОВОМ: Похвале за сарадњу херцегновске општине и исламсе заједнице

Фото: Општинска служба за информисање

Помоћ у овом пројекту састојаће се у санацији оштећене фасаде, занатско-браварским радовима на фасадним отворима и огради, столарским радовима, санацији подзида и улазног платоа, као и санацији ентеријера,а пружиће је заједнички Општина Херцег Нови и Министарство просвете, науке, културе и спорта.

Оцењено је да овај пројекат има  посебан значај за  културу Црне Горе у светлу значаја који има Исламска заједница али И  потребе Општине Херцег Нови да допринесе једнокости свих грађана у остваривању права и очувању културне баштине верских заједница.

Осим доброг односа који су локална самоуправа и Исламска заједница имали и у претходном период, председник Катић, је посебно похвалио сарадњу са херцегновским имамом Хусеином Хоџићем.

Нагласио је да су до сада заједничким снагама предузети кораци у решавању проблема са којима се суочава та верска заједница. Добар пример сарадње је свакако реконструкција објекта на Топлој,који се налази у близини Музеја "Његошева школа".

Значајан проблем је, како је реченои недостатак гробних места за вернике Исламске заједнице.

– То је проблем зачитав град па ћемо га у наредном перидоу решавати на генералном нивоу, у виду новог градског гробља за све грађане, са посебним делом за вернике Исламске заједнице - објаснио је Катић.

Реис Исламске заједнице у Црној Гори Рифат Фејзић захвалио је председнику Катићу и на разумевању које је и раније показиваопа и током изградње месџида у Кумбору.

– Општина Херцег Нови нам никада није била сметња и препрека да дођемо до тог објекта. Данас сам дошао, пре свега, да се председнику Катићу захвалим на томе, а он нас је дочекао новом помоћу у реконструкцији и опремању објекта на Топлој. Мислим да муслимани у Херцег Новом имају председника који води бригу о сваком свом грађанину, што ме јако радује – казао је Фејзић идодао да ова прича "даје снагу да верујемо да је руководство ове општине у потпуности спремно на добру комуникацију и сарадњу".

Фејзић након посете  Херцег Новом обишао и друге објекте Исламске заједнице у Боки.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)