ДРИТАН СРЕБРЕНИЦУ ПОСТАВЉА КАО УСЛОВ: После западних амбасада и Абазовић удара на Лепосавића

В. К.

30. 03. 2021. у 10:11

ПОТПРЕДСЕДНИК Владе Црне Горе Дритан Абазовић рекао је, поводом изјаве министра Владимира Лепосавића, да се у Сребреници догодио геноцид, и да "није место на државним функцијама" никоме ко то не разуме.

ДРИТАН СРЕБРЕНИЦУ ПОСТАВЉА КАО УСЛОВ: После западних амбасада и Абазовић удара на Лепосавића

Фото: ЕПА

- Влада Црне Горе поштује све међународне пресуде. Око ове теме нема дискусије. Ко ово не разуме, није му место на државним функцијама. Окренимо се будућности, чека нас много посла - написао је Абазовић на Твитеру.

Подсећамо, министар правде, људских и мањинских права Владимир Лепосавић на седници Скупштине Црне Горе  одлуку Међународног суда за ратне злочине о догађајима у Сребреници, истичући да је она базирана на ставу Хашког трибунала који је, како је оценио, компромитован јер је прикрио доказе о злочинима над Србима на Косову.

- Уопште не могу да признам или не признам догађај о којем немам сазнање. Ја сам спреман да признам да је у у Сребреници учињен злочин геноцида када се то и недсвосмислено утврди. Не знам да ли је постојала геноцидна намера 1995. у Сребреници. Могу само да верујем или не верујем судијама из Хага, било оним који су гласали за ову правну квалификацију, или онима из истог судског већа који су о овом питању заузели или издвојено или посебно мишљење. Хашки трибунал за бившу Југославију, осим што је основан резолуцијом, уместо међународним уговором готово је у потпуности изгубио легитимитет кад је утврђен да су докази известиоца Савета Европе о вађењу и трговини органима цивилних српских жртава на Косовоу уништени у том суду - казао је Лепосавић, што је касније изазвало буру негодовања остатака бившег режима па и самог председника државе Мила Ђукановића.

Изјава Лепосавића је тенденциозно тумачена од стране политичких противника у Црној Гори, па су се због ње огласиле и стране амбасаде у тој земљи, које су захтевале извињење.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (14)