СТАНОВЕ ЧЕКАЛИ ЧЕТИРИ ДЕЦЕНИЈЕ: Радници некадашњег ПКБ из неусловних барака коначно ће добити смештај

В. Вујновић

28. 03. 2021. у 21:52

ОПШТИНА Херцег Нови и ПКБ постигли су договор и обезбедили парцелу у Немилој, површине око 500 квадрата, за изградњу објекта са четири стана, за породице некадашњих радника овог предузећа који већ више од четири деценије живе у сасвим неусловним баракама у насељу Бајковина у Игалу.

СТАНОВЕ ЧЕКАЛИ ЧЕТИРИ ДЕЦЕНИЈЕ: Радници некадашњег ПКБ из неусловних барака коначно ће добити смештај

Фото: В. Вујновић

Министарство финансија издвојиће за ову намену 200 хиљада ера.

Подсетићемо, почетком осамдесетих година прошлог века компанија ПКБ је својим, првенствено сезонским радницима, дала простор који је претходно коришћен за штале а онда адаптиран за становање,као нужни смештај. Неки су ту остали до данас.

Тонка Ивановић у Бајковини, каже живи 45 година. Сећа се комшинице Марије Јанковић, такође раднице ПКБ-а, која је преминула а иза ње је остао син који сада има троје дјеце. Сви живе у једној од трошних Барака.

Тонка, упркос свим невољама није задовољна ни понуђеним новим решењем. На локацији у Немилој је велика влага, земљиште је уз поток, ни небо се не види. Она је у ПКБ-у радила 15 година, након тога у Болници Мељине, где је дочекала пензију, и верује да има право на боље решење, било где само да је ближе продавници и аутобуском стајалишту.

Становник у баракама је пуних 27 година и Егзон Гаши. Живи ту са женом и троје деце. Становници Барака у Бајковини су и чланови породице његовог оца.

Фото: В. Вујновић

– Кад су велике кише имамо поплаву, лоше су електро инсталације, немамо тоалет, купатило нам је никакво. Долазили су многи, обећавали нам доста пута, већ 27-28 година и никад ништа од обећања није реализовано,прича Егзон.

Он је већ седам година запослен у градској Чистоћи и каже да због нехуманих услова у којима живи његова породица не жали себе али му је жао деце.

Последње у низу обећања локалних власти које су се смењивале, да ће овај проблем бити решен стигло је у јулу 2017. године.

Фото: В. Вујновић

Прошле године је коначно уврштен у програм социјаног становања,као један од приоритета. Потпредседница Општине Весна Самарџић каже да је постигнут договор са ПКБ-ом како би коначно решили ситуацију.

-ПКБ ће уступити земљиште у насељу Немила. Била је недовољна једна парцелапа су уступили још један додатни део.У оптицају је око 500 квадрата земљишта, на којем ће, бити изграђен објекат тврде градње са четири стана, објашњава Самарџић.

Пројекат ради градска Агенција за изградњу, задужена и за прикупљање потребне документације. Из Општине су се захтевом за финаснијску помоћ обратили Министарству финансија из кога су обећали да ће кроз капитални буџет определити 200 хиљада евра за ову намену.

Фото: В. Вујновић

-То би нам доста значило, јер би, ако не комплентну финансијску конструкцију, обезбедило добар део средстава да направимо четири стана за почетак, како би од седам породица збринули четири, казала је Самарџић.

НЕМАЧКИ ХЕЛП ШАЉЕ ПОМОЋ

Из локалне управе за помоћ су се обратили и немачкој организације Хелп. Због пандемије они су много средства већ потрошли, али су показали добру вољу да ипак помогну. Самарџић верује да ће држава наћи средства за овај пројекат, а придружиће се и локална управа која има одређена средства за решавање стамбеног питања расељених и социјално угрожених.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)