НИКАДА НЕЋЕМО ЗАБОРАВИТИ ЖРТВЕ АГРЕСИЈЕ: Мила Нешевић из Праве Црне Горе на годишњицу злочиначког бомбардовања

В. К.

24. 03. 2021. у 18:09

НАВРШАВА се 22 године од "хуманитарне" НАТО агресије под називом „Милосрдни анђео“ који је био све али не милосрдан, оценила је Мила Нешевић, из Праве Црне Горе-Права Будва.

НИКАДА НЕЋЕМО ЗАБОРАВИТИ ЖРТВЕ АГРЕСИЈЕ: Мила Нешевић из Праве Црне Горе на годишњицу злочиначког бомбардовања

Фото: В. К.

Она је подсетила да је одлука о бомбардовању тадашње СРЈ донета, први пут у историји, без одобрења Савета безбедности Уједињених нација, а наредбу је тадашњем команданту савезничких снага, америчком генералу Веслију Кларку издао генерални секретар НАТО Хавијер Солана. 

- СРЈ је нападнута под изговором да је кривац за неуспех преговора у Рамбујеу и Паризу о будућем статусу покрајине Косово и Метохија. Првог дана напада пала је и прва жртва и то на територији Црне Горе деветнаестогодишњи Саша Стајић из Београда, који је погинуо на ратној стражи у кругу касарне "Милован Шарановић" у Даниловграду. У нападима који су уследили 6. априла 1999. године НАТО је бацио бомбе на аеродром у Голубовцима. Дан касније бомбардована је фарма у Подгорици, када су страдала три радника запослена на њој. Током 16. априла више пројектила и бомби погодило је подручје Подгорице и Даниловграда, а 30. април остаће упамћен као један од најкрвавијих датума у новијој историји Црне Горе. Тада је бомбардовано Мурино, када је страдало највише цивила током те агресије. Страдало је шест невиних грађана међу којима и деца -четрнаестогодишњи Мирослав Кнежевић, тринаестогодишња Оливера Максимовић, и десетогодишња Јулија Брудар - навела је Нешевић, додајући да Права Будва - Права Црна Гора никада неће заборавити жртве НАТО агресије 1999. године, као ни све жртве широм света које је тај савез посејао у свом походу покоравања земаља и заробљавања њихових ресурса, под плаштом ширења ''демократије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)