ПРЕСУДИЛИ МИЛОВИ САРАДНИЦИ: Негативно мишљење Венецијанске комисије око предложених измена тужилачких закона

В. К.

22. 03. 2021. у 05:50

ВЕНЕЦИЈАНСКА комисија усвојила је негативно мишљење на предложене измене тужилачких закона које им је упутио министар правде Владимир Лепосавић.

ПРЕСУДИЛИ МИЛОВИ САРАДНИЦИ: Негативно мишљење Венецијанске комисије око предложених измена тужилачких закона

Фото ДФ

Чланови ВК из Црне Горе су блиски сарадници Мила Ђукановића - некадашњи шеф дипломатије Срђан Дармановић и бивши министар правде Зоран Пажин! У званичном мишљењу ВК наводи се да се мора поштовати сигурност мандата актуелног Главног специјалног државног тужиоца Миливоја Катнића. Додају да предложени закон није усмерен ка правном уређењу већ према конкретној личности актуелног првог човека СДТ-а.

Овакав став изненадио је представнике нове владајуће већине, па је један од лидера Демократског фронта Андрија Мандић позвао руководство Скупштине Црне Горе да што пре ставе на дневни ред и да се изгласају тужилачки закони које је иницирао тај политички савез.

Зоран Пажин и Срђан Дармановић, Фото Новосту/ Универзитет ЦГ

- Венецијанска комисија у мишљењу нигде није навела да предлози ДФ-а нису у складу са Уставом и међународном праксом. Подсећам да је, на пример, у Холандији тужилаштво део извршне власти, а ми смо овде од судске власти направили четврту грану власти. Не пристајемо да Црна Гора буде нечији протекторат, а у ВК седе бивши министри Зоран Пажин и Срђан Дармановић - казао је Мандић.

ОСВЕТА

КАО пример непрофесионалности и "могуће злоупотребе" функције главног специјалног тужиоца Миливоја Катнића, Министарство правде, људских и мањинских права је у допису Венецијанској комисији навело недавни поступак који је СДТ покренуло против адвоката, а за који се верује да је освета због рушења предмета "државни удар".

Милан Кнежевић рекао је да сматра како није требало тражити мишљење ВК, јер је она уставним амандманима омогућила актуелном вршиоцу дужности врховног државног тужилаштва Ивици Станковићу и главном специјалном тужиоцу Миливоју Катнићу да злоупотребљавају функције.

- Оно што се десило у суботу не представља изненађење, а ни обавезу јер је у питању саветодавно тело Савета Европе. Овде постоји још један проблем јер се ВК својим мишљењем са ЕК директно сукобила, јер је у новој методологији ЕК навела да се не може ниједно поглавље затворити пре испуњења мерила за 23 и 24. Како ћемо затворити та поглавла са овако корумпираним тужилаштвом? Како ћемо то кад је Станковићу истекао мандат? Ако кренемо овом процедуром коју је предложила ВК, лакше је сменити генералног секретара УН него тужиоце у Црној Гори - казао је Кнежевић.

- Чињеница да су Пажин и Дармановић чланови Венецијанске комисије јасно говори како је мишљење донето.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)