О ИСТРАЖИВАЊУ НАФТЕ У ЈАДРАНУ НА РЕФЕРЕНДУМУ? Најављено подношење предлога посланицима

Б.Д.

19. 03. 2021. у 21:43

НАКОН што је из Владе најављено да 25. марта, креће бушење прве истражне бушотине нафте, која се налази на 28 километара од обале, у мору између Бара и Улциња, кренула су негодовања невладиног сектора, али и најаве за расписивање референдума о овом питању.

О ИСТРАЖИВАЊУ НАФТЕ У ЈАДРАНУ НА РЕФЕРЕНДУМУ? Најављено подношење предлога посланицима

Фото: Б.Д.

Италијанско-руски конзорцијум Ени-Новатек 25. марта почиње прво истражно бушење нафте на црногорском подморју. До краја 2021. године биће познато да ли на овој локацији постоје налазишта угљоводоника.

Иницијативу за расписивање референдума у вези са експлоатацијом нафте покренуће грађански покрет УРА, ЦИВИС и посланички клуб Црно на бело, саопштио је посланик у Скупштини и шеф посланичког клуба Црно на бело Милош Конатар.

- Подразумева се да не можемо подржати ниједан пројекат који ће угрозити природу, одрживи развој животну средину и еколошку Црну Гору, казао је Конатар додајући да је у надлежности Скупштине Црне Горе је да распише референдум, за шта је потребно да иницијативу поднесе најмање 25 посланика, председник Црне Горе или најмање 10 одсто грађана који имају бирачко право.

- Поднећемо и формалан предлог свим посланицима да подрже расписивање референдума, али и Влади Црне Горе. Осим тога, обавештавамо јавност да ћемо убрзо кренути у акцију скупљања потписа. Црну Гору морамо градити као еколошку државу и зато позивамо све еколошке активисте, удружења грађана и организације које се баве заштитом животне средине да учествују у акцији, казао је Конатар.

Шеф посланичког клуба Црно на бијело подсетио је да је Уговор о концесији за нафту и гас потписала бивша ДПС влада 2016. године.

- Тада смо колега Дритан Абазовић и ја гласали против уговора. Овим путем бих похвалио став Министарства капиталних инвестиција (МКИ) и њихову отвореност да са грађанима разговарају, и позивам их, али и Владу Црне Горе, да се отворе сви уговори који се тичу експлоатације нафте и гаса, да се са њих скине ознака тајно и да читава црногорска јавност има могућност да их види, казао је Конатар и истакао да ће процес испред коалиције Црно на бело и УРЕ водити координаторка за правна и зелена питања Љиљана Јокић и да их у наредном периоду очекује кампања.

НАКОН СИЊАЈЕВИНЕ, ТАРЕ СЛЕДИ ОДБРАНА ЈАДРАНА

Конатар је подсетио и да су Сињајевина и реке Црне Горе заједнички одбрањене, као и да ће се, уколико то буде потребно, исто учинити и за Јадран.

- Да ли је ико питао грађане желе ли базу на Сињајевини или да се потапају реке? Да ли их је ико питао да најлепши делови Црне Горе буду предати тајкунима и приватизовани? Сигурно, да су били питани – то не би дозволили. Сада је ред да грађани одлуче о експлоатацији нафте и гаса. То питање може да одреди будућност Црне Горе. То је најдемократскији начин, а то што грађани одлуче, треба да се поштује, навео је још Конатар.

Шеф посланичког клуба Црно на бијело подсјетио је да је Уговор о концесији за нафту и гас потписала бивша ДПС влада 2016. године. ,,Тада смо колега Дритан Абазовић и ја гласали против уговора. Овим путем бих похвалио став Министарства капиталних инвестиција (МКИ) и њихову отвореност да са грађанима разговарају, и позивам их, али и Владу Црне Горе, да се отворе сви уговори који се тичу експлоатације нафте и гаса, да се са њих скине ознака тајно и да читава црногорска јавност има могућност да их види“.

Конатар је још истакао да ће процес испред коалиције Црно на бијело и УРЕ водити координаторка за правна и зелена питања Љиљана Јокић и да их у наредном периоду очекује кампања.

МОГУЋНОСТ РАЗВОЈА ВЕТРО И СОЛАРНЕ ЕНЕРГИЈЕ

Посланица листе Црно на бијело Божена Јелушић каже да је лично на страни еколошких интереса.

Јелишић је истакла да Црна Гора има велики водени потенцијал, али и могућност да развија ветро и соларну енергију

- Потребно је све ставити под детаљну анализу, а потом изложити пред грађане. На тај начин, нико неће моћи да се правда лошим одлукама претходних Влада. Ова одлука биће одлука струке и грађана, а ми смо, заједно са ЦИВИС-ом и свим заинтересованим грађанима спремни да организујемо јавне расправе и округле столове, и да на крају, на референдуму, заједнички донесемо одлуку, закључила је Јелушић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)