НЕМА ВИШЕ "ЗЛАТНОГ ПАСОША": Влада неће продужити трајање програма за доделу економског држављанства

В. К.

20. 03. 2021. у 08:38

КАБИНЕТ премијера Здравка Кривокапића неће продужити трајање програма којим је предвиђено добијање "златног" црногорског пасоша који истиче крајем године.

НЕМА ВИШЕ ЗЛАТНОГ ПАСОША: Влада неће продужити трајање  програма за доделу економског држављанства

Архива

Иако је бивша влада Душка Марковића знала да ту причу не подржава Европска унија, они су "на своју руку" донели тај програм. У владином документу који је процурио у јавности објашњава се да Црна Гора, као земља кандидат, не сме дозволити да компромитује своју посвећеност европским интеграцијама. Уз то, додају да институције ЕУ не гледају благонаклоно "на програме економског држављанства, имајући у виду репутационе ризике као и ризике финансијског интегритета, попут прања новца, финансирања тероризма, корупције и инфилтрације организованог криминала".

- Само 37 додељених држављанстава, од укупног ограничења од 2.000, предвиђених до краја 2021. године, доводи у питање сврсисходност и одрживост програма. Број од 131 поднете апликације Агенцији за инвестиције Црне Горе не доприноси аргументу да су инвеститори засновали инвестиције у развојне пројекте искључиво на основу економске зависности, исплативости или очекиваног дохотка везаног за успешну реализацију програма економског држављанства - наводи се у документу.

Причу о "економском пасошу" бивша влада почела је пре 11 година, рачунајући да ће га инвеститори пригрлити и уплатити његову цену од пола милиона евра, од којих би део у износу од 200.000 завршио у државном буџету. Од тада до данас, држављанство Црне Горе је посебним условима ("дискренционо право") добило близу двеста странаца. Међу њима је и наследник познате банкарске династије Натанијел Џејмс Ротшилд, али и бивши тајландски премијер Таксин Шинаватра, који је у време његовог добијања у својој држави био оптужен за корупцију, што умало није довело до политичког скандала, чак и дипломатског.

У ШЕТЊУ С МОНТЕНЕГРО ДОКУМЕНТОМ

КАДА се прочуло да Шинаватра (75), бежећи од правосуђа своје земље, шета по свету с црногорским пасошем у почетку је деловало забавно, па прерасло у озбиљан случај. Показало се да издавање исправа човеку који је на Тајланду био правоснажно осуђен на две године затвора и кога је тражио Интерпол, може да угрози интеграције Црне Горе. Тајландска влада је тада опозвала све његове пасоше, да би се потом открило да је у Либерију ушао с пасошем на којем пише - Монтенегро.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)