КАТАНАЦ ПРЕ ЛЕТЊЕ СЕЗОНЕ: Туристички радници опет траже потпуно закључавање државе због короне, сматрају да вреди истрпети три седмице

З. ЗОРИЋ

15. 03. 2021. у 08:38

ПОСЛЕДИЦЕ пандемије вируса корона уздрмале су црногорску привреду, а посебно њену носећу грану - туризам. Туристички радници траже од надлежних закључавање државе како би се колико-толико санирала инфекција и омогућило да се после кључа крене у оно од чега се живи - сезону. Сматрају да се због тога вреди истрпети три седмице.

КАТАНАЦ ПРЕ ЛЕТЊЕ СЕЗОНЕ: Туристички радници опет траже потпуно закључавање државе због короне, сматрају да вреди истрпети три седмице

Фото Б. Дабић

- Апелујемо на доносиоце одлука да снажним и ефикасним епидемијским мерама до средине априла здравствену ситуацију доведемо до прихватљиве. То је услов за успешну летњу сезону. Важно је и да се у међувремену спроведе масовна вакцинација и да порука о безбедној дестинацији стигне до потенцијалних посетилаца који би нашу земљу изабрали за одмор - стоји у закључцима које је утврдио Одбор удружења туризма при Привредној комори.

Оцењено је да је предсезона изгубљена, а главна већ сада неизвесна због тренутне епидемиолошке ситуације у држави.

- Ако би у априлу имали повољнију здравствену слику, као што је сада рецимо у Хрватској, могли бисмо почети са припремом сезоне. Неће нас скупо коштати тронедељно закључавање, јер смо већ у једној фази потпуног закључавања. У наредним недељама треба доследно спровести утврђене мере, ригорозно кажњавати оне које их крше и свим силама се борити против пандемије. Ако будемо на овом нивоу какав је сада закаснићемо и то је сурова реалност - прокоментарисао је Жарко Радуловић из "Монтенегростарс групе".

Фокус би, ако се корона стави под контролу, требало усмерити на госте из региона, али и Украјине, Казахстана и Русије.

- Не можемо рачунати на туристе из Западне Европе, али ако би показали да смо безбедна дестинација, која примењује глобално признате епидемиолошке мере могли бисмо привући традиционалне госте - констатовао је Ранко Јововић, председник Одбора за туризам.

С друге стране УТИП Црна Гора не дели мишљење колега о потпуном закључавању. За Немању Николића кључно је поштовање мера.

- Пандемија се решава вакцинацијом и поштовањем прописаних мера. Важна је и едукативна кампања о вакцини и строгом придржавању правила. Тако се решава здравствени проблем и спасава сезона - сматра Николић.

Сада у Русији иде једна негативна кампања која нашу државу представља као небезбедну за долазак њихових грађана, указала је Катарина Кажанегра из Будванске ривијере.

- Без руских туриста не можемо причати о главној туристичкој сезони. Морамо промовисати нашу земљу као сигурну за путовање и боравак, приказати нас као дестинацију која води рачуна о својим грађанима и туристима - поручила је Катарина Кажанегра.

ГУБИТАК ДО 150 МИЛИОНА

- УКОЛИКО би "локдаун" трајао две седмице негативни ефекти по привреду и државу осећали би се наредна два месеца. То би значило губитак од око 150 милиона евра - оцењено је из Министарства финансија и социјалног старања.

НЕДОСТАЈУ ЛЕТОВИ

УКАЗАЛИ су туристички радници и на неопходност успостављања авио-летова, којих сада готово да нема не само због епидемије, већ и гашења "Монтенегро ерлајнса". Најаве су, како је саопштено, да ће са летовима ка Црној Гори почети "Луфтханса", али приоритет би требало да буде обнављање линија са Британијом и Израелом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)