ПАКЛЕНА НЕДЕЉА У КОВИД ПАТРОНАЖИ ДОМА ЗДРАВЉА БАР: Хероине се не предају у борби са епидемијом која се распламсава

Б. Дабић

10. 03. 2021. у 17:15

ПЕТИ је месец рада Ковид патронаже у Дому здравља Бар, али најтеже је последњих десетак дана - преко 100 пацијената којима се терапија укључује у њиховим домовима, углавном два пута дневно.

ПАКЛЕНА НЕДЕЉА У КОВИД ПАТРОНАЖИ ДОМА ЗДРАВЉА БАР: Хероине се не предају у борби са епидемијом која се распламсава

Фото: Б.Д.

Данима патронажна сестра даје терапију за 50-так пацијената, у аутомобилу свакодневно пређе преко 200 километара. Патронажне сестре буде се пре свитања, а кући стижу дубоко у ноћ. Прва и друга смена у пуној посвећености пацијентима, трећа „резервисана“ за породицу- спремање ручка, прање, пеглање...Немају времена да мисле на себе.

Овако изгледа радни дан патронажних сестри.

Ковид патронажа у Дому здравља Бар ради од октобра. Од  почетка је радило пет медицинских сестара: Сандра Роловић, Даница Гашић, Есма Бошковић, Данијела Демир и до недавно Милена Конатар.

Радни дан патронажних сестри траје око 15 сати, јер број пацијената налаже прековремени рад. Вредне, хумане медицинске сестре улажу  надљудске напоре да  би стигле до пацијената који живе и у руралним деловима општине Бар. Од црмничких села до Горње Горане по два пута на дан, патронажна медицинска сестра пређе преко 200  километара.

Обучене у скафандер, у отежаним условима рада,  раде најбоље што могу, да Цовид пацијентима буде боље. 

- Почињем  у 7 сати, припремим терапију за 50 пацијената, толико имам налога. Облачим скафандер, навлачим рукавице,  седам у ауто. Ових дана возим сама. Иначе,  договарам се са колегиницом којој је потребинији возач. Колико су тешка размишљања како ће ми пацијент поднијети терапију, отежавајућа је околност и доћи до неких пацијената. Много је забачених места, неприступачних  за вожњу,па тражење адреса поготово у приградским и сеоским насељима. Кад нађем пацијента,а многи живе сами, онда друга брига- како ће поднети терапију. Није једноставно оставити самог  пацијента  док прима терапију, прича патронажна сестра Сандра Роловић додајући да пацијентима дају број телефона те могу да их зову кад нешто треба. 

Фото: Б.Д.

- Уз болест иде и туга.  Има и непокретних пацијената. Старијих који су сами у кући. Кажу ми – врата су закључана,а кључ испод отирача. Они нас виде као спас. Колико им треба терапија, кажу да им је чешће потребнија реч, разговор,  па марак и на десетак минута. Много пута су ми рекли „више  лечи реч од те терапије“ , каже Сандра која  данас даје терапију пацијентима у центру града, затим у насељима Бјелиши, Маровићи, Илино, Шушањ,  Сутоморе, Чањ, Вирпазар. 

- То се рачуна као лакши дан. Кад имам пацијенте у неколико црмничких села, па онда јужна страна –Добра Вода, Утјеха па до Горње Горане, кући стижем после 22 сата. Већина пацијената  прима терапију  два пута дневно, а много је људи који имају Цовид.

Сандра је мајка четри сина. Кад заврши са терапијом за 50-так пацијената, кући је чека пет мушкараца којима за сутрашњи дан треба спремити ручак, завршити остале кућне послове. Она, као и њене колегинице Даница, Есма, Данијела, као и многи други здравствени радници који раде у Ковид зони  већ месецима немају времена за себе, јер су сопствене животе подредили спашавајући пацијенте, а број оболелих не опада. 

- Када смо почели са Ковид патронажом у октобру на дневном нивоу просечно је било око 40 пацијената. Већ десетак дана, свакодневно имамо преко 100 пацијената којима се терапија укључује два до три пута дневно. То је  надљудски напор, али кући не иду док сваки пацијент не добије прописану терапију, каже главна сестра Дома здравља Бар Душица Бурић додајући да су патронажне медицинске сестре у директном раду са Ковид пацијентима последњих дана дуже од 12 сати.

Бурић додаје  да је од почетка епидемије ово „најјачи ударац“ и   бележи се највећи број пацијената  у Дому здравља. 

- Осим патронаже, терапија се даје у два контејнера. Да би смањили гужве и чекања за примања терапије у Дому здравља од почетка седмица смо поставили још један контејнер. Амбуланте раде без прекида. Лекари и медицинске сестре током радног времена не могу ни у толалет да оду, каже Бурић.

Од почетка епидемије у Дому здравља Бар урађено је 7.167  ПЦР тестова  на коронавирус. Осим  ПЦР теста на дневном нивоу се одради 75 до 100 брзих тестова.

Према последњем пресеку у Бару је активно 527 случајева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)