НА РЕДУ СТАРИЈИ ОД 80: Почела имунизација друге приоритетне групе грађана

И. Д. С.

09. 03. 2021. у 08:38

НА четири пункта у Подгорици јуче је почела вакцинација друге приоритетне групе - старијих од 80 година.

НА РЕДУ СТАРИЈИ ОД 80: Почела имунизација друге приоритетне групе грађана

Фото Влада ЦГ

Министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић навела је да почиње вакцинација и у другим општинама, те да је задовољна одзивом грађана, посебно старијих. До сада је у Црној Гори вакцинисано 2.406 особа, односно 0,4 одсто становништва. Од тога је 1.335 здравствених радника, што је тек петина укупно запослених у здравственом систему. Путем сервиса за пријављивање за имунизацију, интересовање је за сада показало 34.000 грађана.

Јелена Боровинић Бојовић, Фото Влада ЦГ

Имунизација у главном граду, за почетак је организована на четири пункта у Спортском центру "Морача" и два у здравственом објекту "Стара Варош", а касније ће се, према потребама, отворити и пунктови у осталим за то предвиђеним здравственим објектима.

- Уколико се вакцинација настави овим темпом, очекујемо да ћемо у среду ујутру завршити пелцовање ове рањиве групе - казала је министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић.

Стижу нове дозе цепива

- Ове седмице се очекује информација о термину испоруке прве туре од укупно 84.000 вакцина "Астра Зенеке" које Црна Гора очекује у оквиру Ковакс програма - казали су из Владе и подсетили да су у току и преговори са компанијом "Фајзер-Бионтек" о набавци 150.000 доза вакцина.

Министарка је поручила грађанима да се обавезно вакцинишу и додала да је вакцина безбедна и сигурна, те да очекује и да ће проценат здравствених радника који желе да се вакцинишу бити већи.

Како је саопштено из Владе, Црна Гора ради на проширивању уговора за још 200.000 "спутњик V" вакцине, а током ове седмице, очекује се да Црна Гора, након почетне донације од 2.000 руских вакцина од Србије, добије још толико. Наводе и да су у току преговори за куповину још 201.200 доза вакцина "синофарм".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)