СМЕШТАЈ И ТЕРАПИЈЕ ЗА ПОСТКОВИД ПАЦИЈЕНТЕ: У решавање кризе укључени и Општа болница Мељине и Институт Игало

В.В.

07. 03. 2021. у 10:45

СМЕШТАЈ И ТЕРАПИЈЕ ЗА ПОСТКОВИД ПАЦИЈЕНТЕ: У решавање кризе укључени и Општа болница Мељине и Институт Игало

Фото: В.В.

ЛОША епидемиолошка ситуација не јењава у Црној Гори, а због растерећивања ковид болница, првенствено у Котору и Цетињу договорено је да и Општа болница Мељине прима постковид пацијенте који нису инфективни али њихово стање захтева продужени болнички третман. На лечењу је већ пацијенткиња премештена из ОБ Цетиње, информише директорица Болнице у Мељинама др Оливера Елез.

- Изашли смо у сусрет херцегновском Дому здравља чија је патронажна служба преоптерећена и  осам пацијената прописану терапију прима у нашој ковид амбуланти. Након разговора  са представником Министарства здравља  договорено је да се у циљу растерећења и ослобађања капацитета ковид болница, постковид пацијенти који више нису инфективни, а захтевају продужени болнички третман премештају у интерно одељење ОБ Мељине.  У понедељак (8. март) након разговора  са менаџментом ОБ Цетиње и Котор биће још таквих пацијената, објаснила је  др Елез.

С друге стране и сама Болница Мељине већ дуго функционише у отежаним условима и са недостатком кадра, а само протеклог месеца  40 запослених оболело је од КОВИД-19.Више од половине се вратило на посао, али део је, међу њима и два лекара  са интерног  одељења,  још  на лечењу. Сада на том И хируршком одељењу раде по  четири лекара односно четири хирурга. И део  средњег кадра је још  у изолацији.

- Поред тога остајемо без млађег медицинског кадра јер одлазе у друге установе. Прошле недеље смо остали без два медицинска техничара који су примљени у ОБ Никшић. ОБ Мељине је у сталном дефициту кадра те овакво одливање медицинског кадра додатно отежава функционисање болнице. Покушали смо да дамо до знања надлежнима да  преузимање  кадра из других болница није конструктивно решење у периоду епидемије, мада смо свесни да због статуса болнице нисмо у могућности за задржимо кадар из других општина, образложила је др Елез.

Фото: В.В.

У ковид амбуланти у Мељинама  током фебруара прегледано је 113 пацијената. У току јануара и фебруара било је 14 транспорта  у ковид болнице у Котору, Бару, Никшићу.Нико од хоспитализованих пацијената тренутно није позитиван на ковид.

ПОМОЋ ИНСТИТУТА ДР СИМО МИЛОШЕВИЋ

Након недавног састанка  директора херцегновског  Дома здравља др Горана Комара са челницима здравствених установа у Херцег Новом, коме је присуствовао  и државни секретар Вељко Чађеновић, договорено је да се и Институт  укључи у решавање ковид кризе. Институт је уступио једну  просторију са шест до осам лежајева, али се тај капацитет може И повећати затерапију пацијентима оболелим од ковид упале плућа. Институт ће обезбедити превоз и медицински кадар,а у овом тренутку то је  велика помоћ –оценио је др Комар.

АТФ ИЗМЕШТАЊЕ КОВИД АМБУЛАНТЕ

Ковид амбуланта  која је смештена на самом улазу у херцегновски Дом здравља и службу Хитне помоћи вероватно ће ускоро бити измештена. Вд директора Дома здравља др Горан Комар објашњавада да сада они  пацијенти који су ковид негативни пролазе кроз групу највероватније оних који су ковид позитивни. У сарадњи са општином  ковид амбуланту, каже др Комар  преместиће у већи простор, највероватније у Зеленици. Ту ће организовати  тестирање брзим антигенским тестовима, преглед пацијената,  можда и део терапија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)