ИНСТИТУТ ИГАЛО ОТВАРА ВРАТА: Први пацијенти стижу 15. марта

В. В.

04. 03. 2021. у 12:42

ИНСТИТУТ ИГАЛО ОТВАРА ВРАТА: Први пацијенти стижу 15. марта

Фото: В. В.

НАЈКАСНИЈЕ наредне седмице, радницима Института „Др Симо Милошевић" биће исплаћене децембарска и јануараска плата, казала је в.д. директора ове установе др Марина Делић.

Према њеним речима Институт ће бити отворен 15. марта, тада ће стићи и први пацијенти, а за припреме за отварање и за исплату заосталих зарада биће довољан кредит од два милона евра који им је недавно одобрио ИРФ.

- Од кредита ћемо осим плата за децембар и јануар, за шта је потребно око 620 хиљада евра, исплатити још нека потраживања и припремити се за отварање. Имаћемо и за фебруарску плату када за то дође време. Све смо радили убрзано, ИРФ је увидео да нам је хитно потребна помоћ.Институт је велика фирма и велики су расходи иако су радници на 70 одсто зарада, казала је др Делић.

Плате ће и сада бити обрачунате по старим коефицијентима, али тај проблем треба што пре решити.

Фото: В. В.

 

– Мораћемо приступити другачијем обрачуну плата, стално нам пристижу тужбе. За ту промену нам је потребан одбор директора, договор са Синдикатом. По мом мишљењу, што пре то урадимо, биће боље, каже др Делић.

Одлука да Институт буде отворен 15. марта, донета је након разговора са челницима Дома здравља и председником Општине, а након што истекну строже мере заштите од короне, истиче др Делић. Први пацијенти биће осигураници Фонда здравства, њих 250. Тенутно је 500 предмета на чекању. Изузетна је повољност што ће самоплатежни гости бити смештени у Другој фази Института, Медитеранском центру, али по цени аранжмана која се примењује у старом делу ове установе.

 

НАСТАВЉЕНА САРАДЊА СА ЛИБИЈОМ

Норвешки програм неће почети до краја јуна. Термин доласка за госте из Холандије биће познат након одлуке њихове Влада. Сарадње са Либијом је настављена, а пацијетни из ове земље остају у Игалу око три месеца, и дуже. До сада их је рeхабилитовано око  150.

-Из амбасаде Либије у Београду уверавају нас да има доста пацијената који чекају а они који су већ били у  Институту изузетно су задовољни третманом. Док је Институт био затворен пацијенти из Либије били су у приватном смештају и користили терапије.

 

НОВА ПРОЦЕНА ВРЕДНОСТИ ИМОВИНЕ

Менаџмент Института је ангажовао компанију која је урадила нову процену вредности имовине Института који је 12 година на листи за приватизацију. Она је дупло већа од  претходно утврђене. То показује да након четири, пет неуспелих покушаја, нешто треба  мењати.

- Можда би приватно-јавно партнерство било добро, али ми смо акционарско друштво. Треба сести са већинским власником и другима и наћи најбоље решење за Институт - уверена је др Делић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)