ЧЕКАЈУ САТИМА, ТЕРАПИЈУ ПРИМАЈУ У ХОДНИКУ: Због мањка лекара пљеваљско здравство на ивици колапса

М. Д.

02. 03. 2021. у 16:34

ЧЕКАЈУ САТИМА, ТЕРАПИЈУ ПРИМАЈУ У ХОДНИКУ: Због мањка лекара пљеваљско здравство на ивици колапса

Фото: М. Дробњак

ПРЕДСЕДНИК Општинског одбора Нове Српске Демократије Пљевља Милан Лекић обратио се министарки здравља поводом тешке и драматичне ситуације у здравственим установама у Пљевљима.

Алармантно стање посебно је примећено код лечења ковид пацијената.

- У Пљевљима је неопходна најхитнија кадровска помоћ лекара из других центара. У ковид амбулантама ради свега 10 лекара, ковид стационару само један лекар, а и Хитна медицинска помоћ има само један тим у току смене који је због удаљених терена често одсутан. Задњих месец дана је затворено инфективно оделење Опште болнице Пљевља због болести јединог инфектолога који је ковид позитиван па се сви ковид позитивни пацијенти лече у ковид стационару - каже Лекић.

Он напомиње да је од марта 2020. године ситуација тешка али су је пљеваљски медицински радници надљудским напорима решавали са постојећим кадром и опремом.

- Надам се да сте одлично упознати са катастрофалном кадровском ситуацијом у Пљевљима где се системски, годинама, лошим вођењем кадровске политике дошло до стања да је у Општој Болници Пљевља запослено свега 20-ак специјалиста а о чему сам се ја последњих три године интезивно оглашавао - каже Лекић наглашавајући да је тренутно период када је медицински кадар на ивици колапса.

Лекић истиче да поред кадроваског ништа мањи проблем није ни са просторним и материјалним капацитетима.

Фото: М. Дробњак

- У стационару ради један једини лекар – специјалиста опште интерне медицине и ту је ангажован 24 часа дневно. Због неуслова и ограниченог капацитета у истом, пацијенти немају могућност да се опсервирају и примају терапију. Примају терапију по хладним ходницима при том на ред чекајући сатима. Пацијенти са сеоског подручија плаћају такси и по 40 еура а уколико дођу рано ујутру у ковид амбуланту Дома здравља са повишеном температуром, исцрпљени, принуђени су да цео дан чекају по хладним ходницима до 17 часова увече за лабораторијске анализе - објашњава Лекић.

Он предлаже да капацитет Дома војске ЦГ који је сада у власништву општине Пљевља претворити у ковид центар.

- Тиме би на једном месту имали тријажу, опсервацију и хоспитализацију пацијената - каже Лекић додајући да су просторије Дома војске неупоредиво комфорније од стационара у војном логору а и много већег су капацитета.

- Последњи тренутак да се нешто учини у у овој општини у којој са општином Жабљак гравитира око 40.000 становника – закључује Лекић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)