ЂЕТИЋИ БЛОКАДОМ ЗАХВАЉУЈУ МОСКВИ: Скандалозна одлука Владе Црне Горе да продужи санкције Европске уније према Русији

В. КАДИЋ

01. 03. 2021. у 08:38

ЂЕТИЋИ БЛОКАДОМ ЗАХВАЉУЈУ МОСКВИ: Скандалозна одлука Владе Црне Горе да продужи санкције Европске уније према Русији

Фото: gov.me

ВЛАДА Црне Горе Здравка Кривокапића није направила дисконтинуитет са претходном Душка Марковића, макар када је у питању однос према званичној Москви и другим пријатељским земљама.

Од 4. децембра прошле године она је увела (продужила) санкције за пет држава, следећи спољну и безбедносну политику Европске уније. Према подацима са званичног сајта Савета ЕУ, Црна Гора се усагласила са пет спољнополитичких декларација, којима су уведене санкције. Ради се о Русији - због Крима, а Белорусији, Венецуели, Сирији и Конгу због кршења људских права!

- Придруживањем новим санкцијама ЕУ против Русије Влада Здравка Кривокапића наставља да исписује нове странице срамоте, истим рукописом којим је последњих седам година писао поражени режим Мила Ђукановића. Мене искрено то посебно и не чуди, јер је актуелни министар иностраних послова Ђорђе Радуловић пре неколико недеља изјавио да је увођење санкције Русији 2014. године било оправдано, а да је једини недостатак то што их бивши режим "грађанима није ваљано објаснио у медијима" - каже за "Новости" Игор Дамјановић, политички аналитичар.

Он ново придруживање санкцијама сматра још неморалнијим од свих претходних.

- Јер долази у моменту када Русија Црну Гору буквално спасава испоруком вакцина "спутњик V". Један од главних разлога катастрофалне епидемиолошке ситуације у којој се Црна Гора сада налази је неодлучност Министраства здравља Црне Горе да благовремено почне преговоре о набавци "спутњика V", као и игнорисање ЕУ и Немачке да нам испоручи унапред наручене вакцине "фајзер". Овај дискриминаторски чин јасно је показао да су Црногорци у "великој европској породици народа", грађани другог, или чак трећег реда, а да смо за Русију и Србију били и остали браћа - оцењује наш саговорник.

Дамјановић наглашава да је влада Здравка Кривокапића показала још једном "да су јој важније стилске фигуре и знаци интерпукције у имагинариним ЕУ извештајима, од морала, здравог разума и воље грађана који су их бирали".

- Црна Гора је барем шест година далеко од затварања поглавља 31, самим тим и од обавезе да у потпуности усагласи спољну политику са Европском унијом. Срамна и непотребна одлука Владе да се придружи санкцијама Русији може озбиљно да утиче на спремност Москве да барем и делимично обнови ваздушни саобраћај са Црном Гором и тако створи услове за долазак руских туриста, које наши грађани на приморју очекују као што жедна земља кишу - упозорава Игор Дамјановић.

НАЈВЕЋИ ИНВЕСТИТОРИ

НАЈВЕЋИ страни инвеститор у Црној Гори нису земље из Европске уније, већ Русија. Према подацима Централне банке, од 2006. године, када је Црна Гора обновила државну независност, Русија је у Црну Гору инвестирала 1,2 милијарде евра! Црну Гору је својевремено годишње посећивало до 300.000 руских туриста, који су остваривали милионска ноћења. Било је и оних који су инвестирали у куповину некретнина на атрактивним местима на приморју. Само ови подаци, уз стотине милиона евра који су посредно и непосредно долазили из Русије, фактички су Црну Гору годинама чували од економсих траума.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Samir

01.03.2021. 10:18

Imajući u vidu epidemiološku situaciju u Crnoj Gori od ove sezone nema ništa i samo bi lud čovek došao u Crnu Goru na odmor sa ovako velikim brojem zaraženih. Jasno je da Vlada nema nikakav plan za usporavanje i zaustavljanje epidemije i građane je prepustila da se sami snalaze. Kukanje na prethodnike je uvek odlika slabih đaka, jer njima je uvek neko drugi kriv za njihove loše rezultate.