У БАРУ ПОПУЊЕНО ВИШЕ ОД 90 ОДСТО БОЛНИЧКИХ КАПАЦИТЕТА: И након годину дана борбе против короне - бројке не охрабрују

Б.Д.

27. 02. 2021. у 20:30

У БАРУ ПОПУЊЕНО ВИШЕ ОД 90 ОДСТО БОЛНИЧКИХ КАПАЦИТЕТА: И након годину дана борбе против короне - бројке не охрабрују

Фото: Б. Дабић

ПРЕКО 90 % капацитета је попуњено у Општој болници Бар, регионалном Цовид центру за Приморје. У борби са коронавирусом која у Црној Гори траје скоро годину дана, бројке не охрабрују. Напротив!

На Ковид одељењу Опште болнице Бар хоспитализовано је 99 пацијената, од којих је  њих 39 зависно од кисеоника. Они имају озбиљну клиничку слику. Животно је угрожено око 20 пацијената. У јединици интензивног лечења је  тренутно 12 пацијената, четри су на неинванзивној механичкој вентилацији, а на респиратору тренутно немамо ни једног пацијента, казао је  др Зоран Војиновић – епидемиолог додајући да су пацијенти  у Општој болници Бар из свих приморских градова од Улциња до Херцег Новог.   

По питању лекова, др  Војиновић наводи да за сада у Регионалном  Цовид центару за Приморје имају довољне количине антибиотика, и осталих лекова, као и кисеоника.

-Потрошње су у енормним количинама. Поређења ради,  количине кисеоника које смо раније  на Интерном одељењу користили на  недељном нивоу, сада је дневна потрошња. Дневно, за 24 сата,  по 60 боца кисеоника  је потребно за хоспитализоване пацијенте, каже др Војиновић. 

 С обзиром да болест не јењава, на Цовид одељењу Опште болнице Бар  су  повећани капацитети  за 10 кревета, са 105 на 115 кревета. Од тога 13 је  за јединицу интензивног лечења.

- Пре неколико дана имали смо 105 хоспитализованих пацијената. Током последње посете министарке здравља  др Јелене Боровинић Бојовић извршена је реорганизација лекара којих иначе  имамо 66, око 40 специјалиста, а остали су специјализанти тако да је подељен терет. Направљена су три тима који раде по седам дана, каже наш саговорник. 

Према речима др Војиновића, у изолацији је  тренутно шест лекара који су  позитивни, 11 медицинских сестара и техничара,  два немедицинска радника. Од почетка епидемије,  26 лекара су имали цовид 19 (око 40 %) , до сада је 59 медицинских сестара и техничара било позитивно- што говори да су они у ближем контакту са пацијентима, као и 19 не медицинских радника. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)