МИЛОВИ АГЕНТИ ШПИЈУНИРАЛИ АМФИЛОХИЈА И ЛИДЕРЕ ДФ: Кривичне пријаве против бивших челника АНБ

В. К. - С. Ђ.

26. 02. 2021. у 10:30

МИЛОВИ АГЕНТИ ШПИЈУНИРАЛИ АМФИЛОХИЈА И ЛИДЕРЕ ДФ: Кривичне пријаве против бивших челника АНБ

Фото С. Ђ.

ОД почетка прошле године, па до парламентарних избора 30. августа, у време одржавања литија као вида простеста свештенства Митрополије црногорско-приморске и грађана против усвојеног Закона о слободи вероисповести, агенти тајне службе свакодневно су незаконито пратили и снимали блаженопочившег митрополита Амфилохија, као и опозиционе политичаре, новинаре...

Специјално државно тужилаштво и њихов Специјални полицијски тим за то су осумњичили бившег шефа Агенције за националну безбедност Дејана Перуничића и његовог подређеног Срђу Павићевића. По Перуничићевом усменом налогу Павићевић је тајним агентима наређивао да свакодневно, макар по два сата, снимају и прате актуелног премијера Здравка Кривокапића, председника Скупштине Црне Горе Алексу Бечића, лидере Демократског фронта Андрију Мандића и Милана Кнежевића, председника Социјалистичке народне партије Владимира Јоковића. Наводно су снимани и праћени још посланици ДФ: Славен Радуновић и Мило Божовић, Уједињене Црне Горе Горан Даниловић, Демократске Црне Горе Борис Богдановић, председник Општине Будва Марко Бато Царевић, функционерка Демократа Невена Бошковић Ћировић и новинар Телевизије Вијести Петар Комненић.

праћење Милан Кнежевић и Андрија Мандић, Фото Новости

Шеф Специјалног полицијског тима Драган Радоњић казао је да су поступали по пријави шефа АНБ-а Дејана Вукшића који је доставио доказе о незаконитом поступању претходне гарнитуре тајне полиције.

- Перуничић и Павићевић су саслушани у својству осумњичених - казао је Радоњић.

Миливоје Катнић, главни специјални тужилац, казао је да су тајни агенти по сат или два, сваког дана незаконито пратили и снимали људе.

- За сада не знамо да ли је и за шта тај материјал коришћен - кратко је казао Катнић.

Амфилохије Радовић, Фото Приватна архива

После пада режима Мила Ђукановића 30. августа прошле године, уследило је паљење поверљивих докумената тајне државне службе на Жабљаку. Актуелни шеф АНБ-а Дејан Вукшић казао је да су поједини припадници те службе незаконито прислушкивали и пратили грађане, а затим уништили документацију о томе. У пламену су нестала имена доушника и блиских сарадника црногорске тајне службе, као и оних који су "цртани" као безбедносно интересантне личности из света политике, пре свега дојучерашње опозиције.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)