НОВО ОДЛАГАЊЕ КРЕДИТА: Олакшице за реструктурирање позајмица и ублажавање поседица короне

З. З.

25. 02. 2021. у 06:34

НОВО ОДЛАГАЊЕ КРЕДИТА: Олакшице за реструктурирање позајмица и ублажавање поседица короне

Фото Архива

ЦЕНТРАЛНА банка од почетка пандемије предложила је више мера за ублажавање последица корона-кризе.

А најављују нову подршку грађанима и привреди. Монетарна власт након састанка са банкарима разматра опцију да изађе са новим пакетом мера да би се помогло становништву и привреди ради ублажавања последица епидемије које је вирус корона оставио на грађане, реалну економију и финансијски систем.

- Помоћ је неопходна микро, малим и средњим предузећима која запошљавају више од 75 одсто од укупног броја запослених у Црној Гори. Исти толики је и њихов удео у извозу. Зато у најкраћем року треба утврдити пакет помоћи том сектору који је највише погодила корона-криза. То је могуће креирањем новог мораторијума, али и реструктурирањем кредита.

Суштина је да се прошири листа угрожених делатности, како је учинила и Влада која је кроз четврти пакет помоћи препознала најугроженије делатности. Поред тога - како је рекао Радоје Жугић, гувернер - важно је дефинисати и модел помоћи грађанима, али донети такве мере фазно и опрезно, како се не би угрозила стабилност банкарског сектора.

ЗАХТЕВ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ

И ПРЕ најаве ЦБЦГ за нови пакет помоћи, Привредна комора им је доставила захтев да одложе свим привредним субјектима отплату кредита до јуна наредне године, уз обавезу клијента да до 31. децембра ове године уплати прву рату камата, а другу по истеку мораторијума, дакле у јуну 2022.

Фото Архива

У марту прошле године одобрен је мораторијум на кредите свим грађанима и привреди. За само седам дана, за тромесечно одлагање пријавило се готово 61.500 клијената, а укупна вредност тих зајмова била је 1,230 милијарди евра. Гро захтева за мораторијум доставили су грађани, њих чак 58.000. Одлагање је искористило 3.640 предузећа или четвртина задужених.

По истеку првог мораторијума Централна банка је у јуну предложила нови са могућношћу реструктурирања кредита, а у новембру је уследио нови пакет да се отплата може одложити три или шест месеци и то оним грађанима који су због короне остали без посла или им је смањена зарада. Пријавило се око 1.400 клијената банака, а у мораторијуму се нашло 70 милиона кредита код банака.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)