ПРОТИВЕ СЕ ЗАГАЂИВАЧУ: Грађани Потрлице одбијају изградњу асфалтне базе

М. ДРОБЊАК

22. 02. 2021. у 07:39

МЕШТАНИ пљеваљског насеља Потрлица оштро се противе изградњи асфалтне базе, која је планирана поред тог насеља.

ПРОТИВЕ СЕ  ЗАГАЂИВАЧУ: Грађани Потрлице одбијају изградњу асфалтне базе

Фото М. Дробњак

Они су апеловали на надлежне институције да обуставе реализацију планираног пројекта. Мештани поменутог насеља покренули су и потписивање петиције којом се противе довођењу још једног загађивача у близини њихових кућа истичући да је овај простор, у еколошком смислу, због близине површинског копа Рудника угља Пљевља, већ угрожен.

Мештанин Драгомир Терзић казао је да су за три дана прикупили велики број потписа.

- Константно су присутне повећане концентрације прашкастих материја у ваздуху, такозваних ПМ честица. Поред тога присутан је и бензоапирен. Ако би на такво стање додали још једног загађивача, ако се имају у виду технички капацитети и ако би тај пројекат угледао светлост дана, онда би се стање животне средине још драстичније погоршало.Фактички би било немогуће живети и опстати на том простору -каже Терзић.

ОДЛОЖЕНА ЈАВНА ТРИБИНА

ЈАВНА трибина о Елаборату процене утицаја на животну средину за постројење асфалтна база, а која је била планирана за 19. фебруар одложена је до даљег.

- С обзиром на то да је координатор за израду наведеног Елабората позитиван на ковид 19, а по Закону о процени утицаја на животну средину, на јавној трибини мора да учествује лице које је координирало израдом елабората - наводи се у образложењу.

Он истиче да нису против реконструкције, проширења и асфалтирања путних праваца, али траже да се пронађе неко прихватљивије еколошко решење.

"Црнагорапут" намерава да изгради привремену асфалтну базу на локацији удаљеној три километра ваздушне линије од центра града, за потребе реконструкције пута Градац-Пљевља-Михајловица, до границе са Србијом. Локација се налази изнад копа "Потрлица" Рудника угља. Капацитет постројења, на којем ће радити 11 радника, је 160 тона асфалта на сат.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)