ХИТАН САСТАНАК У ЦРНОЈ ГОРИ: Решава се проблем криволова - ове теме на столу

М. С.

20. 02. 2021. у 00:20

МИНИСТАРСТВО пољопривреде, шумарства и водопривреде сазвало је вечерас хитан састанак поводом актуелног проблема криволова, а с посебним освртом на убиство мечке у Беранама, и најавило акцију спашавања мечића у суботу у Беранама, од којих је једно од два мечета примећемо у суботу поподне на Полици недалеко од Берана о чему је сачињен видео запис.

ХИТАН САСТАНАК У ЦРНОЈ ГОРИ: Решава се проблем криволова - ове теме на столу

Фото: ЕД "Брезница"

-Први потез ће бити покушај спашавања мечића. Није познато шта се десило са њима. Акција ће бити спроведена у суботу када ће министар Александар Стијовић, све надлежне службе (инспекцијске и локалне), локална удружења на терену и заинтересовани грађани у Беранама предузети све неопходне мере са циљем проналажења и заштите младунаца који нису довољно одрасли за самостално преживљавање у дивљини, саопштно је из Министарства пољопривреде, уз нагласак да је неопходно приступити систематском решавању проблема криволова у Црној Гори.

-Јуче је убијена и сова ушара у Подгорици, док је пре неколико дана убијена срна са ланетом, као и два белоглава супа са сателитским трансмитерима из Хрватске, а забележени су и други случајеви страдања дивљачи и птица почињени од НН лица на територији Црне Горе, подсетили су из Министарства, које истиче да ће тражити изјашњења од одговорних лица и институција након чега ће иницирати инспекцијски надзор у Беранама.

Да подсетимо, после убиства мечке у селу Ровца десетак километара од Берана, полиција је ухапсила два Беранца против којима је основни државни тужилац у Беранама одредио задржавање од 72 сата, сумњичећи их да су починили кривично дело кривично дело квалификовано као убијање и мучење животиња и разарање њиховог станишта.

У сарадњи са Министарством унутрашњих послова радићемо на решавању проблема коришћења ватреног оружја у лову, као и усаглашавања броја регистрованог оружја са бројем корисника који плаћају ловачку чланарину да би се дошло до податка колико оружја је у злоупотреби. Сваки вид криволова ће бити процесуиран. како је нагласио министар Стијовић, а преиспитаће се ловачке надокнаде, коришћење ловачког оружја, као и ловачких паса у лову, начин лова у ловиштима посебне намене и друго.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)