ШЋЕКИЋ ЗА ЗАБРАНУ ЛОВА У НАРЕДНИХ ДЕСЕТ ГОДИНА! Председник Општине Беране Драгослав Шћекић најоштрије осудио чин одстрела женке медведа

М. С.

19. 02. 2021. у 22:39

ПРЕДСЕДНИК Општине Беране Драгослав Шћекић најоштрије је осудио нелегални чин одстрела женке медведа која је била са младунцима у селу Ровца код Берана, а који је узрујао читаву црногорску јавност, наводећи да онај ко је то урадио показује безосећајност, грађанску неодговорност и баца мрљу на цели град и огромну већину часних грађана Берана који су препознати по хуманости, херојству, образовању и култури.

ШЋЕКИЋ ЗА ЗАБРАНУ ЛОВА У НАРЕДНИХ ДЕСЕТ ГОДИНА! Председник Општине Беране Драгослав Шћекић најоштрије осудио чин одстрела женке медведа

Фото: М.С.

Шћекић је позвао Владу да уведе општи забран лова.

- Нажалост неодговорни појединци оваквим и сличним неделима показују себичност, одуство хуманости и недостатак свести о потреби заштите биљног и животињског света и тако стварају лошу слику о Беранама - саопштио је Шћекић, позивајући

Владу Црне Горе да по хитном поступку предложи измене Закона о ловству, како би се увео општи забран лова на територији Црне Горе на период од најмање десет година, ради заштите и обнављања популације дивљачи која се налази пред истребљењем због криволова.

- Мораторијум би био најбољи начин да се спречи криволов, неопходно је да послове ловочуварске службе преузме полиција јер ловачка удружења нису у стању да на ефикасан начин заштите ловишта од криволова - нагласио је председник Општине Беране.

Осумњиченима за убиство медведа М.Ч. (30) и Д. Г. (36) одређено је задржавање до 72 сата, саопштено је из Управе полиције.

Медвед је у Европи заштићена врста којој пријети изумирање. Због тога су усвојени међународни документи који их штите, а чији је потписник и Црна Гора. Према црногорском Закону о дивљачи и ловству, трајно је забрањен лов на мечку с мечетом до двије године старости и на мужјака и женку до две године старости.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)