ВАКЦИНАЦИЈА ВЕРОВАТНО ОД ПОНЕДЕЉКА: Здравствене установе у Црној Гори чекају план за расподелу цепива

И. Д. СТОЈАДИНОВИЋ

20. 02. 2021. у 06:34

ИЗ државне апотеке "Монтефарм" поручују да је све спремно за почетак вакцинације против вируса корона, те да се руске вакцине "спутњик V", које су кроз донацију Србије, у Црну Гору стигле у среду вече, чувају у замрзивачима на минус 20 степени.

ВАКЦИНАЦИЈА ВЕРОВАТНО ОД ПОНЕДЕЉКА: Здравствене установе у Црној Гори чекају план за расподелу цепива

Фото unicef.org

Наводе и да је обезбеђено довољно игала и шприцева, те да се за почетак имунизације чека план Института за јавно здравље за дистрибуцију вакцина. Када је реч о почетку вакцинације у Подгорици,

в. д. директора Дома здравља др Данило Јокић, најавио је почетак већ следеће недеље, највероватније, каже, у понедељак.

Како наводи Јокић, добили су смернице ИзЈЗ, а формирано је шест пунктова у главном граду, те да се воде преговори да централни пункт за вакцинацију у главном граду буде Спортски центар "Морача".

- Пункт ће бити и у Тузима и Голубовцима, у дому здравља у центру града, Горњој Горици, Старој вароши и Војно-медицинском центру. Требало би обићи СЦ "Морача". Имамо расположење Главног град и директора Спортског центра. То би нам олакшало рад, али и била и зона комфора за грађане - казао је Јокић и нагласио да ће грађани на време бити информисани о месту и времену вакцинације.

Из "Монтефарма" кажу да су, одмах по пристизању у Црну Гору, преузели 2.000 руских вакцина и установили да је све време била на прописаној температури - од минус 19 до минус 21 степен.

- Пошто је вакцина врло специфична због режима њеног транспорта и чувања, на минус 20 степени, наше возило са термокингом је преузело са аеродрома у хладном ланцу и смештена је у замрзивачима који су на минус 20 степени. То је веома важно из разлога што ова вакцина може да буде ефективна и активна само два сата након одмрзавања - наводе у "Монтефарму".

Како истичу у тој установи, имају мобилне замрзиваче намењене за транспорт, а када ће почети дистрибуција, зависи од Института за јавно здравље.

- За план распореда дистрибуције ове вакцине надлежан је Институт за јавно здравље, тако кад добијемо од њих план ми ћемо у року од једног дана успети да покријемо комплетну Црну Гору, односно све здравствене установе којима буде намењена вакцина - поручују у државној апотеци.

Додају и да ће ових дана стићи и два замрзивача са дубинским замрзавањем, неопходним за "Фајзерове" вакцине које се морају чувати на температури од минус 70, те да ће тиме бити апсолутно приправни када и цепиво тог произвођача стигне у Црну Гору.

Молекуларни биолог Александра Трифуновић сматра да Црна Гора није закаснила са вакцинацијом и да је у целом свету она почела релативно скоро.

- Мислим да су вакцине у Црну Гори стигле у право време и да би људи требало што пре да се масовно вакцинишу - казала је Трифуновићева.

ОБЕЗБЕЂЕНО 40 ПУНКТОВА

ВАКЦИНАЦИЈА приоритетних група одвијаће се на око 40 пунктова, од којих се шест планира за Подгорицу. На примарном нивоу здравствене заштите, односно 18 домова здравља, грађани ће се вакцинисати на око тридесетак пунктова. У Бару ће бити три или четири пункта за вакцинацију, Улцињу два, Подгорици шест, од којих ће по један бити у Голубовцима и Тузима. Свака од општих болница, њих седам, вакцинисаће своје запослене.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)