ДРАМАТИЧНА СИТУАЦИЈА У УЛЦИЊУ: Грађани се плаше да ће остати без зидина Старог града

Б.Дабић

19. 02. 2021. у 16:52

ПРЕ 40 дана обрушио се део зидина Старог града Улциња у дужини од преко пет метара, а до данас ништа није учињено да се заустави обрушавање.

ДРАМАТИЧНА СИТУАЦИЈА У УЛЦИЊУ: Грађани се плаше да ће остати без зидина Старог града

Фото: Б.Дабић

Мештани наводе да је ситуација драматична, истичући да свакодневно низ литицу клизе нове количине земље, камења и шута. Улцињани се плаше да ће остати без зидина Страог града.

Државни секретар Министарства просвете, науке, културе и спорта Мирослав Анђелић каже да је потребно спровести низ хитних мера како би се спречила евентуална даља деградација културног наслеђа које је интегрални део зидина у Старом граду у Улцињу. То је закључено на Радном састанку у Улцињу који је посвећен утврђивању стања и договору о даљим активностима које је потребно спровести, како би се санирало стање зидина Старог града Улциња.

- Министарство је одмах покренуло иницијативу утврђивања стања, санације и спречавања процеса даљег одроњавања зидина Старог града у Улцињу. Зато је у сарадњи са Општином Улцињ договорено формирање Комисије за заштиту зидина. У склопу ње биће спроведене интензивне активности како бисмо заштитили једну од најстаријих архитектонско-урбанистичких целина на Јадрану, а која је сада у запуштеном стању - поручио је државни секретар Анђелић.

Састанак је организовала Национална комисија за УНЕСКО која делује у склопу Министарства просвете, науке, културе и спорта,

ШТА ЈЕ УЗРОК ОБРУШАВАЊА

Зидине старог града обрушиле су се 10.јануара, у дужини око пет метара са западне стране.

- Један од закључака је и да је је проблем настао највећим делом због прекомерне урбанизације Старог града и интервенција у простору које нису у складу са постулатима заштите културног наслеђа - навели су из Министарства.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)