НОВИ СОЈ ВИРУСА СТИГАО У ЦРНУ ГОРУ: Заражено седам пацијената

В.К.

16. 02. 2021. у 15:12

ИНСТИТУТ за јавно здравље је од лабораторије у Берлину добио потврду да је “британски” сој вируса корона (званични назив VOC-202012/01 или варијанта Б.1.1.7) пронађен у седам послатих узорака.

НОВИ СОЈ ВИРУСА СТИГАО У ЦРНУ ГОРУ: Заражено седам пацијената

Фото: В. К.

Присуство “британског” соја коронавируса је установљено методом секвенцирања вирусног генома, саопштено је из ИЈЗ. У саоптењу наводе да је лабораторија Оделења за молекуларну дијагностику Института за јавно здравље Црне Горе, коришћењем помоћних перформанси ПЦР дијагностике, детектовала могућност постојања новог соја сарс-ков-2 вируса код неколико случајева.

- Посредством доступних механизама и уз подршку Светске здравствене организације, 40 узорака је послато на даљу анализу у референтну лабораторију Charite у Берлину. Тренутно доступни научно утемељени подаци говоре да британски сој карактерише значајно већа преносивост, док још увек не постоји довољна количина релевантних информација о томе да ли он изазива тежу клиничку слику код инфицираних пацијената.

- У складу са тренутном епидемиолошком ситуацијом у држави, а узимајући у обзир и званичну потврду о присуству британској соја, Радна група Института за јавно здравље ће предложити строже здравствене мере. Користимо прилику да апелујемо на грађане да се придржавају прописаних мера. Дакле, неопходно је правилно носити маску, држати физичку дистанцу, избегавати било какав вид јавних окупљања и водити рачуна о хигијени руку поручују из ИЈЗ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)