ОТРОВИМА ПОДСТИЧУ САГОРЕВАЊЕ: Термоелектрана "Пљевља", угаљ, ипак третира хемикалијама, доказ је тендер

М. ДРОБЊАК

06. 02. 2021. у 08:38

ИАКО су из "Електропривреде", крајем прошле године, тврдили за "Новости" да у котловима Термоелектране "Пљевља" сагорева само угаљ, те да су сви продукти сагоревања искључиво од угља, демантовали су сами себе.

ОТРОВИМА ПОДСТИЧУ САГОРЕВАЊЕ: Термоелектрана Пљевља, угаљ, ипак третира хемикалијама, доказ је тендер

Фото М. Дробњак

Да се угаљ третира одређеним хемикалијама, може се закључити из недавно расписаног тендера "Електропривреде", којим траже добављача услуге за "третман угља адитивима за уклањање наслага у котлу и спречавање наљепа на цевоводу повратне воде".

Процењена вредност јавне набавке је 588.500 евра, док за третман система напојне воде котла и расхладног система одговарајућим инхибиторима и микробиоцидима из ЕПЦГ планирају да утроше 248.240 евра, што је укупно 836.740 евра.

Одборница Нове српске демократије у парламенту града, Славица Батизић раније је казала да је од запослених из ТЕ "Пљевља" добила информације да се угаљ у овом електроенергетском објекту пре сагоревања прска одређеном течношћу како би му се повећала енергетска моћ. Она је истакла да сумња да се на такав начин повећава загађење.

- Од радника "Термоелектране" сам добила податке да се на угаљ сипа одређена течност која се набавља у Аустрији. Једини разлог, како су ми рекли, је да се повећа калоријска моћ. На тим бурадима, како сам сазнала од истог извора, пише опасно, отровно за живот и да под неким посебним мерама упозорења мора да се користи. Нисам најстручнија, али како полако иде тренд болести, у овом граду свима је нама јасно да у томе има велике истине - казала је Батизићева.

Из "Електропривреде" су, крајем прошле године, "Новостима" одговорили да ТЕ "Пљевља" приликом сагоревања угља не користи никакву течност којом би повећали калоријску моћ угља.

- Наше постројење је димензионисано искључиво на бази калоријске вредности и хемијског састава угља из пљеваљског басена и додавање било чега сличног наведеног било би неприхватљиво и опасно за рад нашег постројења - казали су из ЕПЦГ.

ДОЗВОЛА ЗА УВОЗ АДИТИВА

КОЈЕ адитиве (хемикалије) користи Термоелектрана непознато је али из тендера се јасно види да се угаљ третира како би се спречиле и уклониле наслаге у котлу. Такође, ЕПЦГ је током прошле године од Агенције за заштиту животне средине више пута тражила дозволу за увоз хемикалија и то од фирме НАЛКО са седиштем у Бечу, Аустрија. У Регистру хемикалија које води Агенција заштиту природе и животне средине ЦГ у подацима за 2019. годину уписано је на име Термоелектране "Пљевља" неколико врста хемикалија у укупној количини од 238 тона.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

nenad

06.02.2021. 10:39

To je normalan tretman kotlova u svim postrojenjima, da bi se smanjile naslage u kotlu i nema veze sa povecanjem kalorisjke moći uglja. Možda prskaju i za povećanje moći uglja, ali to nisu te hemikalije koje su u tekstu spomenute.