УДАРА НА СРБИЈУ ДА НЕ ИЗГУБИ И НИКШИЋ: У опробаном маниру Ђукановић пред локалне изборе напао Вучића и СПЦ

С. РОВЧАНИН ТОМКОВИЋ

06. 02. 2021. у 07:15

ПОКУШАВАЈУЋИ да се спасе краха на предстојећим локалним изборима у свом родном Никшићу, председник Црне Горе Мило Ђукановић поново је ударио на Српску православну цркву, Србију и Београд оптужујући их да "пораз ДПС у августу прошле године користе као наставак мисије посрбљавања Црне Горе и промене карактера грађанске државе".

УДАРА НА СРБИЈУ ДА НЕ ИЗГУБИ И НИКШИЋ: У опробаном маниру Ђукановић пред локалне изборе напао Вучића и СПЦ

Фото Д. Миловановић

Изјашњавање грађана у Никшићу, што су први локални избори после промене власти на републичком нивоу, како је рекао Ђукановић, за Србију је "Косовски бој".

- Зато је и попис у Црној Гори питање од највећег националног интереса Србије - идентитетским инжењерингом Црну Гору представити као српску државу. Након тога, Демократски фронт би могао да сруши ову владу, ослободи је зависности од "поштеног Албанца" и формира праву српску владу са челницима ДФ у њој - наставио је Ђукановић да врти плочу, која га је и коштала губитка власти, додајући да су СПЦ и Демократски фронт инструменти државног врха Србије.

Ђукановић је, према речима Милана Кнежевића, једног од лидера ДФ последња особа која може да говори о великосрпском национализму или било каквом националном наративу:

- Он је ових 30 година за време своје владавине променио толико националних и идентитетских дресова да више ни сам не зна који дрес тренутно носи. Он је 1988. године на косовском таласу прогнаних Срба и Црногораца који су дошли да протестују у тадашњи Титоград рекао да ће свим уставним средствима бранити право српског и црногорског народа да остану у јужној српској покрајини Косову и Метохији и да ће се супротставити сваком покушају расизма, верске и националне мржње са којом су били суочени наши сународници на КиМ. Али, то му није сметало да 20 година касније забије нож у леђа Србији и да призна тзв. Косово и касније да гласа за покушај учлањења лажне државе у Унеско.

Председник Црне Горе, покушавајући да докаже стварање "велике Србије" кроз троугао Београд - Бањалука - Подгорица, поручио је да је "званични Београд резултате црногорских избора протумачио логиком освајача, а председник Србије Александар Вучић својатањем црногорске историје жели да премости недостајући део историје Србије". Навео је да је у Београду, централи Демократског фронта нервоза, јер ни нова Влада Црне Горе не игра по њиховим тактовима, а престоница Србије би хтела да управља Црном Гором.

Према речима аналитичара Предрага Рајића из Центра за друштвену стабилност, "Никшић је за ДПС битка за Стаљинград" и да би све испод 30 одсто био ударац за Ђукановићеву партију.

- Изјаве Ђукановића не воде ка приближавању Србије и Црне Горе. Напротив - представљају Србију као страшило. Сада нуђењем идеологије црногорског национализма, и то прилично агресивног, Ђукановић и његов ДПС покушавају да одрже корпус бирача око себе било то 15 или 20 одсто њих на нивоу Црне Горе како би спречили распад или нестанак ДПС - објаснио је Рајић, и додао да се борба политичких такмаца представља као борба за опстанак државности Црне Горе.

НЕЋЕ ГА НИ БИРАЧИ У ЗАВИЧАЈУ

ИСТРАЖИВАЊА јавног мњења показују да ће ДПС изгубити Никшић, а да ће највише гласова имати листа "За будућност Никшића", чија је окосница Демократски фронт. А весник томе била је и парламентарна трка када је ДПС у Никшићу добило чак 7.000 гласова мање него на претходним. А за Мила нису гласали ни у његовим родним Растоцима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (1)