ТРАЖЕ СПАС ОД БАНКРОТА: Министар Стијовић о "Плантажама" које дугују више од 30 милиона евра

З. З.

04. 02. 2021. у 06:34

ПОДГОРИЧКЕ "Плантаже" пред банкротом. Укупан дуг компаније је 38 милиона евра.

ТРАЖЕ СПАС ОД БАНКРОТА: Министар Стијовић о Плантажама које дугују више од 30 милиона евра

Фото "Плантаже"

Неопходна интервенција државе од пет милиона да се спаси предузеће у којем је запослено 600 радника. Због лошег управљања, политичког запошљавања, али и куповине станова, неко мора одговарати за ситуацију која је настала у подгоричком гиганту, рекао је Александар Стијовић, министар пољопривреде, и поручио да ко год је прљао руке није заштићен и да ће бити процесуиран.

Прокоментарисао је да више од месец испитују стање у подгоричким "Плантажама" и да су налази катастрофални.

- Огромна су дуговања према запосленима и држави. На име неправилно обрачунатог стартног дела зараде запосленима се дугује 700.000 евра. По основу јубиларних награда 58.000, по основу лимита за менаџере 1,4 милиона. За отпремнине се дугује 511.000 евра.

ПЛАСМАН ВИНА У ИНОСТРАНСТВУ

"ПЛАНТАЖЕ" имају нагомилане залихе вина које треба пласирати у Русију, Велику Британију, скандинавске земље и Кину, а ту је улога амбасадора веома важна, сматра Александар Стијовић (на слици). Такође, треба обезбедити већу присутност на домаћем тржишту, где је заступљеност само 22 одсто.

Због судских споразума компанија ће, процене су, изгубити више од 170.000. Када су у питању порези и доприноси дуг 1. фебруара је више од 4,5 милиона. То значи да "Плантаже" 1. фебруар држави и запосленима дугују скоро седам и по милиона евра - навео је Стијовић.

Посебно се осврнуо на дуговања према кредиторима. Констатовао је да компанија касни у отплатама задужења па је врло тешко, како је истакао, да се испреговара са потенцијалним кредиторима о репрограму зајмова.

Фото Приватна архива

- "Плантаже" су задужене у готово свим пословним банкама. Укупна главница дуга је скоро 21,5 милион евра, док камате на те изосе су више од два милиона. По том основу, значи, дуг је 23,8 милиона евра - додао је Стијовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)