КАТНИЋ ПАКУЈЕ КОФЕРЕ: Посланици у Скупштини Црне Горе постигли договор о изменама тужилачких закона

В. КАДИЋ

04. 02. 2021. у 08:38

НОВА парламентарна већина постигла је договор о изменама тужилачких закона и очекује се да што пре у скупштинску процедуру поднесу иницијативу којом се предвиђа укидање Специјалног државног тужилаштва на чијем је челу Миливоје Катнић и формирање Тужилаштва за борбу против организованог криминала.

КАТНИЋ ПАКУЈЕ КОФЕРЕ: Посланици у Скупштини Црне Горе постигли договор о изменама тужилачких закона

Фото Скупштина ЦГ

Овим чином доводе се у статус нераспоређеног Катнић и његов тим. У јавности је процурио документ у коме се образлаже ова одлука уз оцену да досадашње Специјално државно тужилаштво, установљено 2015. године, није испунило очекивања у борби против корупције и има веома ограничене домете.

Ово тужилаштво, по оцени нове власти, није остварило запажене резултате у борби против организованог криминала и корупције и углавном је претходних година служило за обрачунавање са опозицијом и политичким неистомишљеницима Демократске партије социјалиста. Целу ову процедуру покренуо је Демократски фронт и председник скупштинског Одбора за безбедност и одбрану Милан Кнежевић, који су дали месец дана Влади Здравка Кривокапића да иницира измене закона о тужилаштву.

Миливоје Катнић, Фото Јутјуб

- Ми смо чекали, слушали и очекивали да ће оно што је био изборни програм бити оваплоћено кроз законски предлог из области безбедности и правосуђа. Међутим, пошто смо закључили да Влада није спремна да крене у озбиљну демонтажу правосуђа, одлучили смо да саопштимо да ћемо дати време влади Здравка Кривокапића од месец дана да сама иницира измене и допуне Закона о тужилаштву, како би се отпочело са демонтажом једног институционалног облика који је био повезан и са организованим криминалом и који је коришћен као песница ДПС у борби против политичких противника и свих грађана - саопштио је Кнежевић.

ЧАЂЕНОВИЋ СТРАХУЈЕ ОД ВАКУУМА

СПЕЦИЈАЛНИ тужилац Саша Чађеновић сматра да би престанком мандата свим специјалним тужиоцима, услед укидања СДТ-а, могао настати вакуум, у којем Црна Гора не би имала надлежног тужиоца за борбу против организованог криминала. Међутим, у предложеним изменама закона о тужилаштву наводи се да ће те послове преузети Врховно државно тужилаштво.

Овим правним актом прописано је да руководиоца посебног државног тужилаштва и посебне државне тужиоце бира Тужилачки савет на основу јавног огласа.

Ступањем на снагу овог закона главни специјални тужилац и специјални тужиоци изабрани у складу са Законом о специјалном државном тужилаштву имаће статус нераспоређених тужилаца, до избора руководилаца.

Милан Кнежевић, Фото Н. Параушић

Тужилачки савет ће, у року од шест месеци од ступања на снагу новог закона, распоредити тужиоце у оквиру Државног тужилаштва, у складу са одлуком о њиховом броју.

- За распоређивање државних тужилаца није потребан пристанак државног тужиоца који се распоређује - истиче се у документу.

Председник Скупштине Алекса Бечић заказао је за 18. фебруар седницу парламента.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)