ЦРНОГОРСКИ АМБАСАДОРИ ИПАК ОПОЗВАНИ: Договорили се Ђукановић, Абазовић и Ђорђе Радуловић

В. К.

26. 01. 2021. у 22:12

ЦРНОГОРСКИ АМБАСАДОРИ ИПАК ОПОЗВАНИ: Договорили се Ђукановић, Абазовић и Ђорђе Радуловић

Фото: ЕПА

У ЗАЈЕДНИЧКОМ саопштењу председника Црне Горе Мила Ђукановића, потпредседника Владе Дритана Абазовића и министра вањских послова Ђорђа Радуловића, постигнут је договор у погледу изласка из проблема опозива броја амбасадора. Тако ће Ђукановић упркос упорном противљењу то да учини сада морати да “положи оружје”.

- Констатовано је да је континуирана и отворена комуникација предуслов успешне кохабитације, чији је циљ очување функционалности система државе Црне Горе, њеног угледа и престижног места у међународним односима, и добрих резултата које је Црна Гора остварила на плану вањске политике и европског и евроатлантског вањскополитичког курса. На том путу, приоритет је одбрана достојанства политика, институција и грађана Црне Горе - наводи се у саопштењу, уз додатак да је препозната јасна надлежност председника и Владе у процесу селекције дипломатских представника Црне Горе, као и право Владе да дипломатски представници буду аутентичан израз њене вањске политике.

- У том контексту, постигнут је договор у погледу изласка из проблема опозива једног броја амбасадора, а који је првенствено био везан за јавна образложења поводом предлога Владе, и договорено да у даљем процесу буде настављена досадашња позитивна пракса вањскополитичких консултација, на нивоу три председника и министра вањских послова, која ће гарантовати квалитетан дијалог и одабир кадрова чиме ће се наставити досадашњи стабилан вањскополитички курс Црне Горе - закључује се у саопштењу.

Подсећамо, на иницијативу ресорног министарстава Влада је опозвала Дарка Пајовића (Кина), Миодрага Влаховића (Света столица), Обрада Мишу Станишића (Босна и Херцеговина), Вера Кулиш (Немачка), Душанка Јекнић (Уједињени Арапски Емирати), Сања Влаховић (Италија) И Тарзан Милошевић (Србија). Они су, како је навео у свом образложењу министер Радуловић, штетили интересима државе, не прецизирајући о чему је реч.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)