ПРЕМИЈЕР НА УЦЕНУ НЕ ПРИСТАЈЕ: Синдикат просвете захтева плаћање прековременог рада и најављује штрајк

И. Д. СТОЈАДИНОВИЋ

23. 01. 2021. у 07:13

ПРЕМИЈЕР Здравко Кривокапић поручио је да ће размотрити захтеве просветних радника, који очекују да им се плати прековремени рад услед околности изазваних пандемијом корона вируса.

ПРЕМИЈЕР НА УЦЕНУ НЕ ПРИСТАЈЕ: Синдикат просвете захтева плаћање прековременог рада и најављује штрајк

Фото П. Милошевић

Међутим, поручио је да неће пристати на уцене, те их позвао да размисле да ли је штрајк у тренутној друштвеној ситуацији прави и одговорни пут до остварења њихових интереса. Из Синдиката поручују да уцене није било, те да главни захтев није повећање зарада, већ "валоризација прековременог рада код појединих професора којима је дуплирана норма па су приморани да раде од јутра до мрака".

Потенцијални штрајк просветара, премијер доживљава као "још једну опструкцију Владе". Кривокапић је тим поводом поручио да са позиције "уцењивача" нико не може и убудуће неће моћи да разговара са Владом, ни када су у питању синдикати ни када су у питању политичке стране. Изаћи у сусрет свим захтевима просветара, значило би, како каже премијер, "да смањимо плате и пензије за које смо рекли да ће бити редовне и стабилне". Кривокапић је подсетио да су нереална обећања и злоупотребе претходне администрације проблеми за које не може одговарати актуелна влада, али да су спремни за разговор.

На обраћање премијера реаговао је потпредседник Синдиката просвете Црне Горе Николај Кнежевић и у отвореном писму поручио да је "по природи ствари Синдикат пре свега социјална опозиција свакој влади".

- Нисмо дошли да разговарамо о повећању зарада, јер смо друштвено одговорни и свесни економско-социјалног тренутка, али се не одричемо права стеченог Гранским колективним уговором да о зарадама разговарамо кад се економска ситуација стабилизује. Оно што је била главна интенција наших захтева није повећање зарада, већ валоризација прековременог рада код појединих колега којима је дуплирана норма - навео је Кнежевић.

ДЕПОЛИТИЗАЦИЈА ШКОЛА

ПРЕДСЕДНИК Владе саопштио је и да је дошао до спискова на којима се види да директори школа у Никшићу плаћају уредно чланарину ДПС-у.

- Поента приче је сигуран глас. Тога више неће бити, јер се 30. августа десила слобода. Ако ћемо да наставимо са слободом, морамо учинити да се човек у процесу образовања осећа слободним. Приоритет Владе је деполитизација васпитно-образовних установа. Школама више неће управљати политички подобни, већ најквалитетнији кадрови - поручио је премијер.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)