ДАТУМ ЗА ВЕЧНУ ИСТОРИЈУ: Сећање на погибију народних хероја и првобораца Боке

В.В.

21. 01. 2021. у 21:14

ДАТУМ ЗА ВЕЧНУ ИСТОРИЈУ: Сећање на погибију народних хероја и првобораца Боке

Фото: В.В.

ПРЕДСТАВНИЦИ Организације бораца народноослободилачког рата 1941.-1945. Котора, Тивта и Херцег Новог и делегација Општине Херцег Нови положили су венаца на споменик Безметковић на Савини и тако обележили 78 година од погибије народних хероја Сава Илића и Николе Ђурковића и првобораца Даша Павичића и Стијепа Шаренца.

Венце су положили председник херцегновске СО  Никола Самарџић, потппредседница Општине, Весна Самарџић и Милан Вајагић  у име ОБНОР-а 1941-1945. Котора, Тивта и Херцег Новог. Представници которске, тиватске и херцегновске борачке организације обишли су и спомен обележје на Подима и такође положили цвеће и одали пошту палим борцима, обавестио је секретар ОБНОР-а Херцег Нови  Ђоко Злоковић.

Члан которског огранка ОБНОР-а, Љубенко Боровић,уз  споменик на Савини  поручио је да на овом месту почивају четири горостаса.

- Два народна хероја и два првоборца, који ће подсећати, опомињати и учити како се цени слобода и како се за њу умире. Они су овде на Савини, на вјечној стражи, да потомству сведоче и напајају их својим делима и својим херојством, уграђујући своје животе у темеље слободе –  рекао је Боровић подсетивши да је споменик на Савини посвећен и борцима Орјенског партизанског батаљона али и другим партизанским одредима чији су чланови положили животе или били жртве окупатора, издајника и терориста.

- Њихова имена сведоче о храбрим Бокељима, часним и честитим људима који су се жртвовали за слободу, истину и правду, рекао је Боровић.

Наглашавајући да је ово дан за вечну историју, Боровић је захвалио свим херојима, палим борцима и свима који су своје животе оставили на бојном пољу у антифашистичком, народноослободилачком рату, за слободу и победу којој су тежили, а нису је дочекали.

Народни хероји Никола Ђурковић и Саво Илић и првоборци Данило Дашо Павичић и Стјепо Шаренац погинули су 21. јануара 1943. године. Преко 300 домаћих издајника, потпомогнути окупаторским војницима опколили су јунаке на Подима, који су са бомбама у рукама, без икаквих изгледа за спас, покушали пробој и херојски пали за своје идеале и слободу свог народа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)