АБАЗОВИЋ И КРИВОКАПИЋ ДА ПРЕКИНУ БЛАМАЖУ: Због штетног деловања Радуловића трпе односи Србије и Црне Горе

Новости онлине

20. 01. 2021. у 07:47

АБАЗОВИЋ И КРИВОКАПИЋ ДА ПРЕКИНУ БЛАМАЖУ: Због штетног деловања Радуловића трпе односи Србије и Црне Горе

Абазовић и Кривокапић / Фото Танјуг-АП

АДВОКАТ Далибор Каварић позвао је премијера Здравка Кривокапића и потпредседника Владе Дритана Абазовића да предузму радње из своје надлежности како би прекинули дипломатску бламажу коју изазива министар спољних послова Ђорђе Радуловић.

Он сматра да се бламажа црногорске дипломатије највише огледа у ставу министра Радуловића о протеривању амбасадора Србије Владимира Божовића, али и у одлуци о опозиву седам црногорских амбасадора.

- Ранији отправник послова, заменик црногорског амбасадора у Букурешту и асистент на Универзитету Доња Горица, а садашњи министар Ђорђе Радуловић својим деловањем у континуитету наноси несагледиву и непоправљиву штету угледу Владе и државе Црне Горе на међународној сцени. Премијер Здравко Кривокапић и вицепремијер Дритан Абазовић имају више него довољно разлога да предузму радње из својих надлежности и овлашћења и да прекину бламажу коју министар Радуловић приређује држави и да прекину праксу дипломатске бламаже, конфликта, прекида добрих односа и кризе дипоматских односа, коју Радуловић, од када је именован у том министарству, упорно и некажњено чини - рекао је Каварић.

Министар Радуловић је, заједно са овим злонамерним потезом о опозиву црногорских амбасадора, премијеру Кривокапићу, како је рекао, "подметнуо још једно кукавичје јаје у корист претходне власти лажно тврђење да је амбасадору Србије Божовићу истекао агреман, те да нова влада нема могућност да поништи одлуку Министарства вањских послова Црне Горе у техничком мандату да амбасадора прогласи за персону нон грата".

- У случају амбасадорке у Њемачкој, он је најбоље демантовао самога себе и показао како се може када се хоће - оцијенио је Каварић, који је адвокат Митрополије црногорско-приморске (МЦП).

Далибор Каварић/Фото: Приватна архива

Он је Радуловића оптужио да подметањем оваквих кукавичјих јаја ради директно у корист шефа ДПС-а Мила Ђукановића.

- Министар би по опису посла морао знати да у односу на начин престанка функције дипломатског агента (амбасадора), у овом случају амбасадора Србије, сходно Бечкој конвенцији о дипломатским односима (члан 9 Конвенције), та функција престаје искључиво на два начина. Први је нотификацијом државе која акредитује држави код које се акредитује, односно у случају да је Србија сама опозвала свог амбасадора, а Црна Гора то прихватила. Други је нотификацијом државе код које се акредитује држави која акредитује и то моментаром када држава која акредитује нотификује дипломатску ноту државе код које се акредитује (у овом случају Црна Гора). При чему ће држава која акредитује опозвати лице у питању (у вези са ст. 1 чл. 9) или ће окончати његове функције у тој мисији према случају - казао је Каварић.

(РТЦГ)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)