ВЕРА ЈАЧА ОД ЗАБРАНА: Ево како је архимандрит Данило запливао у леденој Морачи, па завршио у полицији (ФОТО)

Novosti online

19. 01. 2021. у 23:53

ВЕРА ЈАЧА ОД ЗАБРАНА: Ево како је архимандрит Данило запливао у леденој Морачи, па завршио у полицији (ФОТО)

Фото: Фејсбук Милош Вук Божић

МОНАХ Данило Романов који је данас, на Богојављење, запливао леденом Морачом у Подгорици и тако запалио друштвене мреже, после купања, завршио је у полицији – на информативном разговору.

Због ситуације са короном, Митрополија црногорско-приморска ове године није организовала пливање за Часни крст, међутим, пливало се у неколико градова, Подгорици, Беранама, Бијелом Пољу, Херцег Новом.

Фотогрфије "забрањеног догађаја" убрзо су се нашле на друштвеним мрежама и порталима, а највише пажње привукле су оне на којима озарено свештено лице освештава реку, али је и сам у води.

Био је то архимандрит Данило Романов, игуман манастира Свети Симеон у Подгорици.

- Свештеник увек треба да буде пример, ја сам ушао у воду до колена, тако сам је освећивао. После прве туре, три пута сам бацао крст у име Свете Тројице, да га ухвати више људи, загњурио сам мало, да се и ја окупам у води. Ово је Богојављење, знате, није то обична, већ освештана вода - каже нам отац Данило.

Он објашњава да је воду освештао на месту где се састају Морача и Рибница, у самом срцу Немањиног града, преко пута Владе Црне Горе. Ту је и нови манастир Светог Симеона Мироточивог чији је игуман.

- Црква је рекла да неће бити организованог пливања, јер она не сме да позива народ. Како да организују пливање у време пандемије. Али, ја сам тражио да освештам воду, да се традиција не прекида. Рекли су ми, иди, али никога не позивај, ко је дошао, добро дошао, обави то тако. И тако сам и урадио. Отишао сам у подне, прочитао молитву, освештао воду, бацио крст, захвалио народу што је дошао и отишао - каже архимандрит Данило.

Међутим, његовој богојављенској авантури ту није био крај. Ускоро му се јавила полиција, уз молбу да дође на информативни разговор. Одбио је.

Игуман Данило Романов (Трпчевски) чувар Немањиног града, части и хришћанске традиције у Црној Гори и родној...

Posted by Miloš Vuk Božić on Tuesday, January 19, 2021

- Онда су дошли да ме моле да идем тамо, јер начелнику је речено да ће реаговати Тужилаштво. Видео сам да они у полицији морају да поступе по наређењу, па сам ипак отишао - каже ведри игуман манастира Светог Симеона.

Отац Данило пореклом је Македонац, а у Црној Гори живи последњих 25 година, блаженопочивши митрополит Амфилохије га је замонашио након бомбардовања 1999. Најдуже је боравио у Цетињском манастиру, био је игуман Ђурђевих Ступова, а седам година је управљао и манастиром Светог Саве у Голији.

Овај калуђер на крају разговора каже да му у полицији, након што је урађен записник, нису рекли шта ће се даље дешавати.

- Дао сам изјаву, сада чекам да видим шта ће бити. Важно је да се не прекида традиција. Бог се јави - поручује на крају разговора отац Данило.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)