И ПРОФЕСОРИ И ЂАЦИ ХОЋЕ У УЧИОНИЦУ: Почело друго полугодиште, прву седмицу наставе сва деца ће пратити од куће

И. Д. С.

19. 01. 2021. у 07:39

ДРУГО полугодиште у црногорским школама почело је јуче, а настава ће се, како је раније и најављено, првих недељу дана одвијати онлајн.

И ПРОФЕСОРИ  И ЂАЦИ ХОЋЕ  У УЧИОНИЦУ: Почело друго полугодиште, прву седмицу наставе сва деца ће пратити од куће

Фото родитељи.ме

Наставак школске године организоваће се на начин на који управе образовних установе одлуче, а у оптицају су два модела. У сваком случају, велики број ђака вратиће се у учионице.

Из Синдиката просвете Подгорица већ су више пута износили став да би настава требало да се одржава у учионицама и то у трајању од 45 минута. Међутим, како су навели, јасно је да ће ова школска година проћи са скраћеним часовима и доведена је у питање самим одлагањем почетка у септембру. Школских клупа и стицања знања у нормалним условима ужелели су се и ђаци.

Председник ученичког парламента, ученик трећег разреда Средње економске школе у Подгорици, Митар Пауновић, наставу од куће прати од марта прошле године, те доносиоцима одлука поручује да ђаци желе што пре да се врате у школске клупе.

- Ученици, али и укупна јавност тражи одговоре на питања шта се реално постигло одлагањем почетка школске године. Мој став, али и већине ученика са којим сам као председник ђачког парламента разговарао, јесте да би сви требало да наставу пратимо у школи из разлога што желимо и телесно и ментално здравље - поручио је Пауновић.

Два понуђенамодела наставе

КАКО је раније саопштено из Министарства просвете, након прве седмице, школе ће саме бирати између два модела организовања наставе. Први модел подразумева да сва деца иду у школу уз поштовање епидемиолошких мера. Други модел за основне школе налаже да ученици прва три разреда обавезно присуствују настави у школи, док ученици осталих разреда наизменично иду у школу. У вези примене другог модела у средњим школама, препоручује се да ученици четвртог разреда обавезно иду у школу, док се ученици осталих разреда наизменично смењују у школи. Обавеза је да се практични део наставе одржава, како у школи, тако и код послодавца.

Он је навео и пример, да према важећим мерама за спречавање ширења короне, у угоститељским објектима, за једним столом могу да бораве четири особе, док се у школама, са како истиче, квалитетно прописаним мерама, настава може одвијати тако да за једним ђачким столом борави један ученик.

- Стога сматрамо да је школа најбезбедније место за боравак младих људи, који су у претходном периоду, хтели то да признамо или не, били закинути за знање. Хајде да исправимо ту грешку и организованије кренемо, да донекле барем надоместимо изгубљено знање - казао је ученик и истакао да је у претходном периоду постојао и светли пример, а то су професори, који су издвојили много свог времена и надљудске напоре да ученицима што боље пренесу знање.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

У ПАНАМСКИМ медијима објављен је снимак са места убиства мушкарца између 40 и 45 година који је убијен у петак поподне. Према наводима тамошњих медија још увек није откривен идентитет убијеног који је убијен у белом аутомобилу.

30. 09. 2022. у 23:53

Коментари (0)

ОДБИО И ЏОНИЈА И БРЕГУ: Популарни певач није хтео да пева у Бијелом дугмету - и дан-данас жали због тога