ЗАРАЗА УШЛА У ''ДУГУ'': Позитивно 45 корисника и осам запослених у Дому за старе у Даниловграду

И. Д. СТОЈАДИНОВИЋ

16. 01. 2021. у 08:50

ЗАРАЗА УШЛА У ДУГУ: Позитивно 45 корисника и осам запослених у Дому за старе у Даниловграду

Фото "Фејсбук"

ИНФЕКЦИЈА вирусом корона лабораторијски је потврђена код 45 корисника Дома за старе "Дуга" у Даниловграду.

На срећу, сви штићеници дома добро се осећају и немају симптоме вируса. Позитиван налаз PCR теста има и осам, од укупно 19, запослених, саопштено је из Института за јавно здравље.

- Институт за јавно здравље Црне Горе је у понедељак добио информацију о хоспитализацији једног корисника приватне установе Дома за старе "Дуга" код којег је у КЦЦГ утврђена инфекција од короне. Након тога, Институт за јавно здравље је обавио тестирање 51 корисника и 19 запослених, а вирус је потврђен код 45 корисника Дома за старе - додаје се у саопштењу.

Фото архива

Како наводе из Дома, сви корисници који су позитивни на вирус корона су у изолацији и тренутно су доброг општег стања и без симптома. Запосленима који су позитивни на нови вирус корона је одређена мера самоизолације.

- Управница Дома за старе "Дуга" је обавестила Институт да нико од запослених није имао симптоме вируса корона. Институт за јавно здравље је наложио да се данас обави дезинфекција просторија дома, као и да надлежни појачају степен спровођења свих неопходних мера за контролу, спречавање и сузбијање инфекције - додају у саопштењу.

ОДГОВОРНОСТ ВАЖНИЈА ОД PCR

ДОКТОР Галић се осврнуо и на то што се у Црну Гору однедавно може ући без ПЦР теста.

- Употреба PCR теста неће спасити наше грађане, у смислу тога што нам тај тест говори да особа која улази у ЦГ не указује да је потпуно здрава. Само грађани својом одговорношћу могу спречити ширење вируса. И зато треба дати шансу неким економски погођеним секторима да се на тај начин опораве - истакао је Галић.

Из Института за јавно здравље су истакли да прате епидемиолошку ситуацију у Дому за старе "Дуга", те да ће у склопу редовних активности, следеће недеље поново обавити тестирање корисника и запослених који су тренутно негативни на ковид 19.

Доктор Игор Галић саопштио је да радна група те здравствене установе ради анализу података свакодневно и на основу методологије СЗО и уз друге врло важне елементе, примењивост мера и прихватљивост од стране грађана.

Како је казао, епидемиолошка ситуација у Црној Гори је врло сложена, што носи велики ризик.

- Нисмо за празнике ни очекивали пад броја оболелих, али нам епидемиолошка крива говори да је добро што нема повећања - рекао је Галић.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)