СРПСКИ НАЦИОНАЛНИ САВЕТ: Радуловић да поништи одлуку о протеривању Божовића

В. К.

15. 01. 2021. у 13:35

СРПСКИ НАЦИОНАЛНИ САВЕТ: Радуловић да поништи одлуку о протеривању Божовића

Фото. Архива

СРПСКИ национални савет је затражио од Министарства вањских послова Црне Горе поништење одлуке о ускраћивању гостопримства и проглашењу амбасадора Србије Владимира Божовића за персону нон грата у Црној Гори.

- Очигледно је министарство вањских послова својом одлуком неколико дана пре формирања Владе одлуку о протеривању српског амбасадора донијело не из објективних разлога, него као вид провокације према формирању нове Владе Црне Горе, Србији и српском народу у Црној Гори. Да је то тако сведоче чињенице да  амбасадор Владимир Божовић није званично позван на консултације нити му је дато било какво упозорење - наводе они.

Одлука министарства је, како додају, наводно донесена због његове изјаве на изложби “Парламентаризам у Црној Гори и дани уједињења” у организацији Српског националног савета, кровне организације српског народа у Црној Гори у којој је речено да “све оно што се дешавало у историји треба да обележимо поштовањем релевантних чињеница и да свако може имати свој лични став и однос према истини, али да их не може мењати.

Амбасадор је, како подсећају, додао да “Велика и славна Мојковачка битка као пример христолике жртве за свог ближњег и за слободу, била увод у ослобађање Црне Горе и Подгоричку скупштину – као слободан израз народне воље за уједињење са братском Србијом”.

- Реаговање Србије на овакву одлуку Министарства вањских послова било је очекивано и у складу са дипломатском праксом, али је након тога као акт добре воље и искрене жеље за најбољим односима са Црном Гором. Влада Републике Србије повукла одлуку о ускраћивању гостопримства амбасадору Црне Горе у Србији Тарзану Милошевићу - наводе они.

Из Српског већа истичу да је било очекивано да нова Влада поништи не добронамерну одлуку одлазећег министра спољних послова, како би се коначно почели реализовати братски и добросуседски односи, који се декларишу са позиција једне и друге државе.

Ускраћивањем боравка српском амбасадору у Подгорици, напомињу они, највише је погођен српски народ у Црној Гори, који је остао без могућности најнепосредније везе са институцијама Србије.

- Како је готово сигурно да Србија нече тражити агреман са неком новом личношћу свог амбасадора у Црној Гори, па од Вас господине Радуловићу захтевамо да поништите непринципјелну и неразумну одлуку бившег министра вањских послова -закључује се у саопштењу Српског националног већа које потписује председник Момчило Вуксановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Goran

15.01.2021. 15:36

Иначе, назив тог скупа, те 1918-те године, био је "Велика Народна Скупштина Српског Народа Црне Горе"!! Скраћено се назива Подгоричком скупштином. Дакле, ради се о скупу Српског Народа Црне Горе, а Срба је по попису 1905 или 1909-те (нисам сигуран за годину) чинила 95% становништва Црне Горе. Велика већина тих Срба је била Хришћанске вере (већи број православаца а мањи католика) а мањина тих Срба је била Мухамеданске (како се тада народски звало), дакле Исламске вере. Сви Срби у Црној Гори су хтели уједињење, разлика је била у томе што је краљ Никола хтео да буде Краљ свих срба на Балкану и то му није пошло за руком, па је уз помоћ Италије покушао да се побуни против свог унука Александра. Инача обојица краљева и Никола и Александар су били Срби из Црне Горе, дакле Црногорци.