ГРАЂАНИ УЗНЕМИРЕНИ, ДИРЕКТОР ТЕ ПЉЕВЉА ПОРУЧУЈЕ: Не постоји опасност од било каквог еколошког инцидента (ФОТО)

М. Д.

12. 01. 2021. у 20:54

У ОВОМ моменту не постоји било каква опасност од било ког еколошког инцидента на простору одлагалишта пепела и шљаке Термоелектране „ Пљевља“ - казао је Лука Јовановић, извршни руководилац Фунционалне целине производња ЕПЦГ и вршилац дужности директора ТЕ „Пљевља“.

ГРАЂАНИ УЗНЕМИРЕНИ, ДИРЕКТОР ТЕ ПЉЕВЉА ПОРУЧУЈЕ: Не постоји опасност од било каквог еколошког инцидента (ФОТО)

Фото: М. Дробњак

Он је у уторак са државним секретаром за екологију, Данилом Мрдаком и државним секретаром за енергетику, Марком Перуновићем обишао таложиште Маљевац.

- Мислим да ћемо се сви сложити да се Електропривреда потрудила у предхопдном периоду и да је кроз израду пројеката, кроз израду свих елабората потребних за један овакав објекат, кроз добијање грађевинских дозвола и кроз једну добру намеру, урадила све и да кажем да у овом моменту не постоји било каква опасност од било каквог еколошког инцидента - казао је Лука Јовановић.

Он је додао да је ово привремени објекат и да ће у неком догледном периоду, који је максимално три године, Електропривреда бити спремна да напусти овај простор и да га остави рекултивисаним.

Јовановић је истако да нико не може да негира да постоји потенцијална могућност еколошког инцидента услед неке више силе али је нагласио да у овом моменту то не постоји.

Државни секретар за енергетику Марко Перуновић казао је да су дошли да се увере какво је стање и да од менаџмента и инжењера ТЕ “Пљевља” сазнају да ли постоји проблем или не.

Фото: М. Дробњак

 

- Ми ћемо своје неке додатне анализе урадити. Оно што је врло важно, у овој ситуацији прелазних ствари у ЦГ, формирања Министарства, преласка ингеренција на Министарство капиталних инвестиција, је да једноставно дефинишемо ситуацију. Оно што је циљ јесте да се установи права ситиација, да овај објекат воде људи који су упознати са проблемом и да они сносе пуну одговорност за оно што раде и оно што се може десити. Озбиљни пројекти треба да предвиде и утицај те више силе како би смо неки потенцијални проблем,предупредили - казао је Марко Перуновић.

Државни секретар за екологију, Данило Мрдак казао је да су у разговору са менаџментом и инжињерима желели да отклоне све могућности и неке страхове да може да дође до неког инцидента.

- Ми смо ту да превентивно делујемо, да се све разјасни. Сазнали смо да се ниво воде на одлагалишту пепела подигао али да случај није критичан. Ми смо ту да се види како тај потенцијал опасности да се смањити или редукује - казао је Мрдак.

Он је нагласио да су искористили прилику да провере спремност и одговорност Електропривреде која газдује овим одлагалиштем.

Фото: М. Дробњак

- Надамо се да смо овом приликом показали да све ово што се ради, ради се на добробит грађана и да ће да се уради све да не дође до нових еколошких инцидената, који су се дешавали раније - казао је Мрдак.

Он је предложио и да се реализују додатне мере и да се додатно осигура депонија Маљевац од веће количине воде која се слива услед падавина и топљења снега.

- Сигуран сам да ће људи из Електропривреде урадити све да грађани Пљеваља буду спокојни што се тиче овога – закључио је Мрдак.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)