ИНАТ МИЛА ВОДИ ДО РАЗРЕШЕЊА: Последице председникових одлука и лоше кохабитације са представницима нове власти

В. КАДИЋ

12. 01. 2021. у 08:38

(НЕ)ОЧЕКИВАНА одлука председника Црне Горе Мила Ђукановића, да врати Парламенту сет закона, међу којима и онај о слободи вероисповести и не потврди опозив једног броја амбасадора, довело је у питање кохабитацију нове власти и шефа државе.

ИНАТ МИЛА ВОДИ  ДО РАЗРЕШЕЊА: Последице председникових одлука и лоше кохабитације са представницима нове власти

Фото Н. Мандић

Скупштина Црне Горе ће 20. јануара гласовима већине поново изгласати "спорне" законе који ће по други пут доћи у руке Ђукановића. Он и тада може да одбије да парафира правна акта, с тим што би у том случају то земљу гурнуло у још дубљу кризу. Комите би славиле Милову прву одлуку, али би се пред Ђукановићем овог пута отворио политички и лични амбис.

Инаћење председника државе могло би покренути његово разрешење са функције коју покрива, што би значило Милову смену и улазак у период који ће му сигурно донети доста главобоље.Политички аналитичар Игор Дамјановић каже, за "Новости", да су само наивни могли да гаје илузије да је кохабитација Мила Ђукановића и остатка његовог режима са новом владом могућа.

Игор Дамјановић, Фото Приватна архива

ОДГОВОРНОСТ ЈЕ НА ПОБЕДНИЦИМА

СА демонтажом режима и ослобођењем заробљених институција државе Црне Горе требало је наставити већ 31. августа захтевом за ванредне председничке и локалне изборе у Подгорици, Никшићу, Пљевљима, Бијелом Пољу и другим градовима где је ДПС убедљиво поражен, сматра Дамјановић.

- Уместо тога имали смо три месеца лутања, које су обележиле свађе, нетрпељивост и самооптуживања изборних победника. За то време Ђукановић је глумећи демократу направио стратешко повлачење и купио време. За пропуштену шансу да земља већ буде слободна и мафија побеђена, одговорни су сви победници избора, а највећа одговорност је на онима који су заговарали кохабитацију - премијеру Кривокапићу и његовом заменику Абазовићу - додаје Дамјановић.

- Да је тако показало је Ђукановићево процедурално одбијање да потпише неколико закона, од којих су најзначајније промене Закона о слободи вероисповести, а председник је одбио и да верификује повлачење амбасадора. Поред Ђукановићевог личног одбијања да испуни своје елементарне законске обавезе, слично се понашају и органи администрације и власти где он и даље има контролу, на пример Државна изборна комисија која је одбила да верификује мандат посланици владајуће већине - истиче Дамјановић.

САРАДЊА Договор између Владе и председника неизвестан, Фото Влада ЦГ

Наш саговорник је прилично сигуран да ће Ђукановић, уколико не буде јаког притиска са Запада, поново одбити да потпише измене Закона о слободи вероисповести и да ће се једнако понети када на дневни ред дође Закон о попису!

- Дакле, наредне недеље биће интересантно како ће се западни фактор, који након 30. августа није био наклоњен свом вишедеценијском миљенику Ђукановићу, поставити према политичкој и уставној кризи коју он генерише. Уколико западни амбасадори не одреде се јасно и упозоре председника Црне Горе да мора испунити своје законске обавезе, бојим се да то може бити тихи сигнал бившем режиму да продуби кризу, изазове допунску нестабилност и припреми се за повратак на власт у догледно време - прогнозира Игор Дамјановић.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)