КРОЗ СМЕТ И МЕЋАВУ ДО СПОМЕНИКА ЈУНАЦИМА: Обележена годишњица чувене Мојковачке битке (ФОТО)

М. С.

08. 01. 2021. у 20:05

МИ смо у знак захвалност својим прецима, кроз снежне намете поносно корачали до бојишта, дичног страдалишта јунака из бајке!

КРОЗ СМЕТ И МЕЋАВУ ДО СПОМЕНИКА ЈУНАЦИМА: Обележена годишњица чувене Мојковачке битке (ФОТО)

Фото: Мојковчани

Као што смо најавили, због епидемиолошких мера, на овај марш нисмо позивали нашу браћу и сестре у Христу из других градова Црне Горе и Србије, а онима који су ипак дошли, хвала. Велика хвала браћи и сестрама који ове године нису били са нама, али су сваке претходне године поносно корачали тим путевима страдања наших предака.

Ово је саопштено из Удружења грађана потомака учесника Мојковачке битке "Мојковчани", који су у петак организовали традиционални марш од храма Рождества Христовог до Бојне њиве, где се налази споменик јунацима чевене епопеје на коме је усписано: Ми смо пали да би Црна Гора и Србија живеле заједно...

- Прошле године смо, на челу са нашим витезом, владиком Јоаникијем, послали поруку са Бојне Њиве, да ћемо спречити отимачину светиња, а ове године се, пред ликом нашег благопочившег митрополита Амфилохија заветовасмо, да ћемо чувати светиње и служити Богу. Венац су, као и ранијих година, положили најмлађи учесници марша. Вечно захвални потомци - саопштили су Мојковчани на 105 годину битке у којој је црногорска војска штитила повлачење братске српске војске ка Албанији, у чему је уз надчовечанске напоре који су јединствен пример саможртвовања и успела.

Мојковачки марш је и ове године изведен под слоганом: Кад на Божић свиће зора, српство брани Црна Гора!

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)