УСПЕШНО ОПЕРИСАН ДАМЈАН РАНИТОВИЋ: Операција тумора костију извршена је 4. јануара у Болоњи

Б.Дабић

05. 01. 2021. у 14:08

БАРАНИН Дамјан Ранитовић (18) коме је прошле године дијагностикован малигни тумор костију – Јуингов саркомом успешно је оперисан у клиници Рицоли (Риззол и Ортхопедиц Институте) у Болоњи.

УСПЕШНО ОПЕРИСАН ДАМЈАН РАНИТОВИЋ: Операција тумора костију извршена је 4. јануара у Болоњи

Фото: Приватна архива

Операција  десног  дела карличне кости је извршена 4. јануара и трајала је око четири сата. Дамјану је замењена илијачна кост и осећа се добро,  саопштили су родитељима лекари из престижне клинике за ортопедију.

– Стручни тим лекара хирурга- ортопеда   проф. др Дејвид Мариа Донати, проф. др  Массимилијано Де Паолис који су оперисали Дамјана  су задовољни, потврдила   је срећна мајка Вјера.

У августу прошле године, Дамајну је у 18.години живота дијагностикован малигним тумор костију – Јуингов саркомом. Лечење је започео у Институту за онкологију у Београду, где је примио прву хемиотерапију, али и добио препоруку да настави лечење на клиници у Болоњи која има  најбоље  резултате када је у питању  малигни тумор костију – Јуингов саркомом. У Итлаији, пре него што је тим лекара извршио операцију на клиници за ортопедију, Дамјан је примао хемиотерапију на клиници  Сант‘Орсола у Болоњи

-У Италију смо дошли 18. септембра 2020. године ,и преко организације АГЕОП Рицерца, Дамјан је примљен 21.  септембра на клинику Сант’Орсола-Малпигхи у Болоњи на онколошко одељење где га је водио др Прете Арцангело један од најпознатијих светских онколога. Након низа хемиотерапија и других онколошких претрага две највеће и најпознатије болнице  у Италији ,  Болоњи, Сант’Орсола-Малпигхи предвођена  ортопедским хирургом проф.др Де Паолис Массимилијано и  Ортопедаки Институт Риззоли на чијем челу је  проф. др Дејвид Мариа Донати  хирург – ортопед   су договорили операцију за  4.  јануар на Ортопедском Институту Риззоли.  Операција   је трајала  четри сата, каже мајка Вјера. Тренутно се Дамјан опоравља на Институту Риззоли, након чега ће се поново вратити у болницу Сант’Орсола.

-Велику захвалност дугујемо посебно свим грађанима који су учествовали у хуманитарној акцији прикупљања помоћи за Дамјаново лечење, хуманитарној организацији АГЕОП Рицерца, болницама Сант’Орсола и Ортопедском  институте  Риззоли,   наравно докторима онколозима и хирузима – ортопедима  које смо  навели, навели су Дамјанови родитељи Вјера и Драган.

 Дамјан Ранитовић је као ђак генерације завршио Основну школу Кекец у Сутомору а био је и један од најбољих ученика Средње стручне школе у Бару на одсеку фармација. Омиљен у друштву, младић за пример, одличан ученик  и из болничког кревета у Италији,   пратио је онлине наставу.

Подсјетимо, кад је Дамјану дијагностикован Јуингов саркомом, Дамјанови другови и другарице, уз подршку њихових професора, почели су прикупљање средстава за лечење. Убрзо су се акцији придружили и бројни суграђани, реализоване су многобројне хуманитарне акције за Дамјаново лечење, а  Божидар Чарли Николић   је покренуо  Фацебоок група 

 Иначе, након информације да  је Дамјану  препоручено лечење у Болоњи,  Баранка  која већ две деценије живи у Болоњи,  Валентина Дада Велимировић све време је подршка младићу и његовим родитељима, Вјери и Драгану. Валентина Велимировић, филолог и бивши службеник Министарства иностраних послова Црне Горе, данас је ангажована као преводилац и активиста хуманитарне организације која помаже оболелим од најтежих болести са ЕX YУ простора који се лече на чувеним клиникама у Болоњи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)