МИЛО ОПЕТ САБОТИРА ОДЛУКЕ НОВЕ ВЛАДЕ: Нова Ђукановићева изјава подигла буру у Црној Гори

Танјуг

04. 01. 2021. у 18:07

ПРЕДСЕДНИК Црне Горе Мило Ђукановић успротивио се данас предлогу нове владе и поручио да нема услова за опозив седам амбасадора како је то предложено.

МИЛО ОПЕТ САБОТИРА ОДЛУКЕ НОВЕ ВЛАДЕ: Нова Ђукановићева изјава подигла буру у Црној Гори

Фото Танјуг

Према Уставу Црне Горе амбасадоре и друге дипломатске представнике поставља и опозива председник државе, а Ђукановић каже да ни највиши државни акт, као ни закон не прописује рокове у којима председник поставља и опозива амбасадоре и шефове других дипломатских представништава.

У председничком сапштењу се наводи да је не мање важно да председник државе поставља и опозива амбасадоре на предлог владе и уз мишљење одбора Скупштине надлежног за међународне односе.

Он сматра да је предлог за опозив седам амбасадора Црне Горе "врло значајно питање, које је неупитно изискивало примену ове одредбе Закона о спољним пословима".

Позивајући се на досадашњу праксу, Ђукановић указује да је позив амбасадора, осим због окончања мандата, изузетно ретка и подразумевала је достављање образложеног Предлога министра спљних послова Кадровској комисији владе.

Ђукановић истиче да би за овакву одлуку сваки озбиљан државни орган дао образложење.

Посебно, каже, ако се узме у обзир да се предлози владе за опозив седам амбасадора и комплетан материјал који је достављен, у суштини, састоје од једне реченице: „да се амбасадор опозове са дужности изванредног и опуномоћеног амбасадора Црне Горе...“, уз уредно побројана имена.

Председник је због тога препоручио да се у реализацији "неупитних политика нове већине", користе коректна и у политичкој и демократској пракси уобичајена образложења.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (5)

nedajte kozi da čuva kupus

04.01.2021. 20:41

Лије крокодилске сузе.Његова је прича испричана,30 година је био на власти у овом или оном облику.Што је много много је.Нова власт је поштено дошла на нефер изборима по његовим правилима и марифетлуцима.Зато поштуј већину ако се и сам изјашњаваш да поштујеш глас већине.Или си умислио да си незамењива величина.