КРАЈ МИЛОВЕ ТИРАНИЈЕ У ЦРНОЈ ГОРИ: Да ли је Ђукановић једним потезом задао завршни ударац својој деспотској владавини?

Novosti online

02. 01. 2021. у 20:07

ДА ли је одлуком да Скупштини Црне врати на поновно одлучивање законе изгласане последњих дана прошле године Мило Ђукановић започео неповратни процес сопствене детронизације и поновног уједињења свих „литијских“ снага, и свих оних који мисле добро Црној Гори?

КРАЈ МИЛОВЕ ТИРАНИЈЕ У ЦРНОЈ ГОРИ: Да ли је Ђукановић једним потезом задао завршни ударац својој деспотској владавини?

Архива Новости

Одговор на ово питање дао је адвокат Предраг Савић. Његов текст преносимо у целости:

По свему судећи одгвор је: „ДА“! Овај последњи Милов потез сваком, ко познаје уставна решења Црне Горе, личи на нови аутогол хибридног владаоца за ког се доскора мислило да је вечит, тј. достојан наследник Јосипа Броза по дужини узурпације власти! Даља анализа показује да је то потез очајника, који је кратког домета и још краће сврсисходности, јер Устав Горе у члану 94. став један, дефинише проглашавање закона на следећи начин:

,,Председник Црне Горе је дужан да прогласи закон у року од седам дана од дана усвајања закона, односно у року од три дана ако је закон усвојен по хитном поступку или да закон врати Скупштини на поновно одлучивање.“

Од круцијалног значаја за сузбијање апсолутистичке владавине Мила Ђукановића је сват два из поменутог члана 94, који категорички предвиђа:

„Председник Црне Горе дужан је да прогласи поновно изгласани закон.“

Дакле, властодржац Мило Ђукановић је јефтино проћердао оруђе, које руку на срце има крајње ограничен домет, и далекосежно гледано изазива само штету по демократске процесе и правну дрћаву и поредак! О штети по на већ жестоку уздрману привреду Црне Горе не треба трошити речи. Није уобичајено да предсендик државе без неке силне потребе корисит ово оруђе, па чак ни у земљама где има овлашћење да по после другог одбијања да потпише указ о проглашењу закон, може да распусти Скупштину. На срећу у Медовом Уставу Црне Горе из 2007. године нема такве апсолутистичке и диктаторске одредбе. Једноставно Парламент Црне Горе у супериорном положају и апсолутној доминацији када по други пут изгласа закон. Предсднику су тада везане руке. Не прогласи ли по други пут изгласан закон ризикује да остане без своје функције, јер тада је одговоран за недвосмислену, лако доказиву, и ко врата велику повреду Устава из члана 98, став 3. Устава Црне Горе .

У поменутом члану 98 Устава Црне Гори прописана је следећа процедура:

„Председник одговара за повреду Устава.

Поступак за утврђивање да ли је председник Црне Горе повредио Устав може покренути Скупштина, на предлог најмање 25 посланика.

Предлог за покретање поступка Скупштина доставља председнику Црне Горе на изјашњење.

Одлуку о постојању или непостојању повреде Устава доноси Уставни суд и без одлагања је објављује и доставља Скупштини и председнику Црне Горе.

Председника Црне Горе Скупштина може разрешити када Уставни суд утврди да је повредио Устав.“

Вероватно Мило верује да има неприкосновену већину у Уставном суду, као и већину других правосудних инистуција где на помен његовог именеа и његове сестре одмах падају на теме и шене! Само заборавља да када апсолутистички режими почну да се круне и када поданици осети атмосфера да се вечитим газдама ипак примиче крај, врло лако окрећу леђа и траже спас у додворавању новој власти! Ту Милу не може помоћи ни ужасни, јавни сервис (у сусштини најцрње информативно сметлиште) штосе назива ТВ Црне Горе, који би да цео свет набеди да без породице Ђукановић сунце слабије сја и да је преметне Законе требало врати Парлементу ! То показује и пример некада силне и моћне, а да да бивше председнице Врховног суда и њених перјаница на челу судова који веровали да су доживотно на челу судских управа! У оно што причају хушчачи и дезинформатори са РТ Црне Горе више не верују на најватреније присталице Миловог режима!

Настави ли овако са јефтиним аутоголовима Мило, можда и пре 1923. године када му истиче мандат, чује: „ЗБОГОМ ПРЕДСЕНИЧЕ!"

(ИН4С)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)