ЗА ЊЕГА ПОСЛА НЕМА, ОСИМ КАД СПАСАВА ЖИВОТЕ: Ахмета Рековића, из Плава, зову кад се љубитељи природе изгубе на суровим Проклетијама

Мићо СЕКУЛОВИЋ

01. 01. 2021. у 07:40

КАДА добијем позив од Оперативно-комуникационог центра Директората за ванредне ситуације МУП Црне Горе или из Горске службе спасавања, а најчешће је то ноћу, знам да је некога у планини снашла мука.

ЗА ЊЕГА ПОСЛА НЕМА, ОСИМ КАД СПАСАВА ЖИВОТЕ: Ахмета Рековића, из Плава, зову кад се љубитељи природе изгубе на суровим Проклетијама

Фото: М. Секуловић

Ово су речи Ахмета Рековића (50) из Плава, који је пре две деценије основао ПСД "Проклетије", желећи да на неки начин уведе ред у овом планинском масиву, у чије "освајање", нажалост крећу и недовољно обучени и неспремни љубитељи природе. Спасавао је и волонтерски и без потребне опреме, али пошто га политика не интересује, никако да дође на ред за запослење.

Имао је безброј драматичнх акција и као волонтер, у којима се борио за животе непознатих људи као да су му род најрођенији.

- Дешавају се праве драме. Прошле године сам предводио безброј акција спасавања у масиву Проклетија. Само у две акције смо спасли по четворо држављана Израела. Па екипу из Немачке, Чешке... Сећам се погибије оца и сина, Чеха, на Колати... Извлачили смо њихова беживотна тела уз помоћ хеликоптера - присећа се овај заљубљеник у сурову природу Проклетија.

Иако не тражи много, никако да га се сете и нађу ми место макар у Служби спасавања.

- Својатају ме као члана. Они раде за плату, припишу себи заслуге за нечије спасене животе, фотографишу се, а нико да ми понуди радно место... Много пута сам био љут после акције, али, пресрећан јер се неко вратио породици из загрљаја смрти - прича Рековић, коме је на Проклетијама остало неколико неосвојених врхова. - Они су изазов и за професионалне алпинисте... То су вертикале по 700 метара.

Фото: М. Секуловић

 

КАД СЕ ЈЕЗЕРО ЗАЛЕДИ...

УСПЕО сам да и ове године "ухватим" дане када језеро почиње да леди, упркос неуобичајено високим температурама на овом подручју у ово доба годоне. Наредних пола године, оно ће бити залеђено. "Пробудиће" се тек тамо око 20. маја 2021. године, каже Ахмет који нам се јавио са језера "бисера Проклетија", смештеног на 1.790 метара надморске висине, чији чести '"посетиоци" су срне, дивокози, медведи, дивље свиње, зечеви, тетреб, јаребице, камењарке, орлови...

ЛЕПОТЕ У ОБЈЕКТИВУ

ХРАБРИ хуманиста, лиценцирани водич, са безброј планинарских тура донео је много фотографија, на којима му могу позавидети и професионалци са далеко бољом опремом од оне коју има.

- Имао сам и неколико изложби, у Плаву на "Данима боровнице" и у Немачкој, где ми је то брат организовао. Била је то изложба мотива са Проклетија, из Плава, Гусуиња...У многим домовима у Швајцарској и Америци моје су фотографије на зидовима - задовољно се смеје Ахмет.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)